Idioten!

5.0.2Beste wie dit leest,

Vanmorgen zat ik met mijn slaperige kop een beetje nieuws te zoeken op het internet. Gladheid, stoomstoring in het treinverkeer, een stervende bultrug. Ineens trekt een berichtje op de site van de Volkskrant mijn aandacht. Niet omdat het zo speciaal is, maar omdat ik de laatste maanden wel vaker dit soort nieuws las. En hoe vaak ik dit ook lees, ik frons toch elke keer weer de wenkbrauwen.

Het ging om een Amerikaanse rechter, die was berispt omdat hij gezegd had, dat een slachtoffer in een verkrachtingszaak zich niet heftig genoeg zou hebben verzet. Iemand die ècht niet verkracht wil worden is altijd sterk genoeg om dat te voorkomen, aldus deze rechter. Na zijn berisping bood hij wel zijn excuses aan, maar bleef erbij, dat een lichaam zich kan afsluiten voor ongewenste sex. Pardon? Dus al die verkrachtings-slachtoffers wilden het stiekum tòch? Anders hadden ze wel harder van zich afgeslagen? Misschien moet deze meneer maar eens een lang weekend boeken in één van die zwaar beveiligde penitentiaire inrichtingen in de VS. U weet wel, zo’n Amerikaanse petoet vol levensgevaarlijke criminelen die je in TV-programma’s van Discovery Channel nog wel eens langs ziet komen. Dan mag hij daar zelf deze stelling eens bewijzen wat mij betreft. Ik geef toe, een beetje barbaars misschien, enigszins stigmatiserend ook, alsof alle zware bajesklanten zich schuldig maken aan het verkrachten van medegedetineerden. Maar wie weigert zo af en toe de grijze cellen ook daadwerkelijk aan het werk te zetten, moet soms maar eens geconfronteerd worden met de consequenties van zijn domme uitspraken.

Dat soort kreten horen we de laatste maanden al vaker van de overkant van de plas. En het zijn altijd mannen die ze doen! In de aanloop naar de presidentsverkiezingen aldaar hebben we daar wat fraaie staaltjes van meegekregen en als ik mij niet vergis allemaal van Republikeinse zijde. Het vrouwenlichaam zou na een verkrachting (waar ze zich dus kennelijk niet hard genoeg tegen had verzet) kunnen voorkomen dat ze daar zwanger van werd. Aldus beweerde de Republikeinse Senaatskandidaat Todd Akin eind augustus van dit jaar. Een man, die zichzelf ooit al bestempelde als “de meest conservatieve politicus van Missouri”. En denkt u nu niet dat dit alleen in Amerika voorkomt. Die uitspraak over zwangerschap werd vervolgens door Kees van der Staaij (SGP) klakkeloos overgenomen. Nota bene: nádat er in de VS zelf al de pleuris over was uitgebroken en heer Akin haastig excuses moest stamelen over deze ‘verspreking’. Soort van dubbel niet slim dus, om er dan in Nederland evengoed nog eens over te beginnen.

Nog een voorbeeld? Even het geheugen opfrissen: begin dit jaar deed Rick Santorum, toen nog in de race om voor de Republikeinen een gooi te doen naar het presidentschap, enkele opvallende uitspraken over hoe we hier in Nederland met ouderen omspringen. Dit niet alleen om het Nederlandse beleid aangaande vrijwillige euthanasie en abortus aan te vallen, maar vooral om te laten zien wat voor verschrikkelijke gevolgen Obamacare zou hebben. Obamacare heeft namelijk wel wat weg van het Nederlandse ziektekosten systeem. Nederlandse bejaarden, zo beweerde meneer Santorum, worden vermoord! Ze durven niet meer naar het ziekenhuis, dragen armbandjes waarop staat dat ze niet geëuthanaseerd willen worden. De wetgeving op vrijwillige euthanasie werd misbruikt, zei hij, om de oplopende zorgkosten terug te dringen. “Dure” bejaarden werden daarom, met de euthanasiewet in de hand, onvrijwillig een handje geholpen bij het uitstappen. Een methode die 70 jaar geleden het Nazi-regime niet zou hebben misstaan, maar volgens veel Republikeinen anno 2012 dagelijkse kost in Nederlandse ziekenhuizen. “We hebben oma moeten laten inslapen. Onze oprechte deelneming. Maar het is beter voor iedereen. U begrijpt, ze werd knap begrotelijk..”

Deze meneer Sanatorium deed zijn uitspraken voor een tv-programma met een zaal vol mensen. En die mensen geloven dat! “Oh my God, oh my God!” hoor je de verbijstering in de zaal. En, in gedachten, hoor ik datzelfde in miljoenen huiskamers, waar godvrezende Amerikanen dit op TV zien. En dit stellig geloven, zelfs als de Nederlandse Amerika-correspondent Erik Mouthaan op de Amerikaanse TV uit komt leggen dat het zo helemaal niet werkt. “Want die man is journalist. En heeft dus instructies gehad van zijn regering…. Bovendien zei hij het niet op Fox en dan is het ook niet te vertrouwen.”

Zo hebben we er nog wel een paar. Santorum was niet de eerste politicus die zoiets riep over Nederland. En dan hadden we nog die Amerikaanse generaal, die ooit verkondigde dat Srebrenica nooit zou zijn ingenomen als het Nederlandse leger geen homo’s in de gelederen zou hebben. Dat dit soort idioten dit soort uitspraken doet, soit. Iedere gek heeft zijn gebrek. Ik zal niemand aanvallen op zijn/ haar geloof, levensbeschouwing, filosofie of wat dan ook. Als iemand af en toe eens uit de bocht vliegt en boude uitspraken doet, moet hij of zij dat dus helemaal zelf weten! Als iemand vrienden en kennissen met deze larie wil lastigvallen en de ingezonden-brieven-rubrieken in de kranten en allerhande internetfora meent te moeten vervuilen, be my guest! Ik zal er waarschijnlijk smakelijk om lachen en me misschien zelfs afvragen of het niet satirisch bedoeld is.

Wat ik echter wel heel, héél eng vind, is dat dit soort mensen die uitspraken niet relatief anoniem doen op een kruk in een kroeg na een aanzienlijke hoeveelheid alcoholische versnaperingen, maar in de Amerikaanse massa-media. Dat mensen met dit soort idiote denkbeelden niet in paviljoen 3 verblijven, maar belangrijke politieke en militaire machtsposities bekleden in het (toch nog altijd) machtigste land ter wereld. Ze zijn bloedserieus en hele volksstammen geloven ze op hun woord! Dàt dus, lieve dames en heren, vind ik bijzonder griezelig! Maar als de Maya´s gelijk hebben, dan hebben we vanaf vandaag nog een week te gaan en dan maakt het niet zo gek veel meer uit. Dus ik wens u prettig weekend. Mogelijk voor het laatst. De kans is aanwezig dat we het volgende weekend niet eens meer halen..

Advertenties

2 gedachtes over “Idioten!

  1. Er is ooit een film van gemaakt… The accused. Toentertijd een heftige film kan ik me herinneren. Is veel om te doen geweest! Goed artikel! (wel even wenkbrouwen in wenkbrauwen veranderen… 😉 ) Ben hier overigens via de link op LinkedIn terecht gekomen! Dus… dat werkt! Hahaha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s