Mug

30563198-illustration-of-cartoon-mosquito

Beste wie dit leest,

Afgelopen nacht werd ik gewekt door een onaangenaam, zoemend geluid, dat ik normaal gesproken associeer met een heel andere tijd van het jaar. En toen ik vanochtend opstond, jawel, jeuk! Het is 26 januari 2018 en ik heb de eerste muggenbeet van het jaar alweer binnen. Het moet niet gekker worden!

De natuur lijkt van slag. Gisteren liep ik van een vrije dag te genieten in Zeeland. Nu is het nog te vroeg om meteen maar “Zomer in Zeeland” te gaan zingen, maar de sneeuwklokjes steken hun kopjes al op. Op het strand droeg ik nog wel een muts, maar dat had meer te maken met de combinatie van de stevige wind en mijn kouwelijk kale bolletje dan met de heersende temperaturen. 24 januari, eergisteren dus, was zelfs de warmste 24 januari ooit gemeten.

Nu sneuvelen er wel vaker weerrecords en dat gebeurde vroeger ook al. Maar van de week zag ik op televisie in een statistiekje, dat het de laatste 10, 15 jaar toch vooral nieuwe warmterecords zijn. De ‘koudste dagen ooit’ zijn verre in de minderheid. Blijkbaar was dat in een niet al te ver en grijs verleden toch een stuk beter in balans. Sinds 1997 zijn er in De Bilt in januari geen kouderecords meer gevestigd. Warmterecords des te meer. Voorlopig is deze winter weliswaar zacht, maar ook grijs en somber, stormachtig bovendien.

Dat het klimaat verandert, lijkt me onmiskenbaar. Dat er volop discussie gaande is over in hoeverre de mens hierop van invloed is, ook. De één is ervan overtuigd, dat we met zijn allen sinds de eerste tekenen van Industriële Revolutie het milieu in toenemende mate verzieken, met opwarming van de aarde als gevolg. De ander wijst erop, dat klimaatveranderingen al zo oud zijn als onze planeet, aanzienlijk ouder dan de mensheid dus. Er zijn fossielen van palmbomen gevonden in streken, waar nu een poolklimaat heerst. Er zijn diverse ijstijden geweest. We zijn als mensen best overtuigd van ons kunnen, maar om dáár nou verantwoordelijkheid voor te nemen…

Als leek kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat wij mensen er minstens iets mee te maken LIJKEN te hebben. Maar er zijn ook zat zogenaamde ‘klimaatsceptici’, die dat allemaal doemdenkerij vinden. Zelfs president Trump. “De ene dag is het warm, de andere dag is het koud. That’s called weather.” Aldus de machtigste man op deze in rap tempo opwarmende aarde.

Ik heb er niet veel verstand van. Voor beide opvattingen valt wat te zeggen. Ik weet niet wie er gelijk heeft, al lijkt al die vervuiling me sowieso geen goeie zaak. Laat ik besluiten met een stukje toneeltekst. In “Jan”, een bewerking van “Oom Wanja” van Tsjechov, mocht ik in de rol van de dokter de volgende woorden spreken: “Bossen worden vernietigd, rivieren drogen op, wild sterft uit, het klimaat verslechtert en iedere dag wordt onze aarde een beetje armer en lelijker.” En intussen wordt ik in januari gestoken door een mug en vraag ik me stiekem af, in welke week de zomer dit jaar zal vallen…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s