Maandag tot vrijdag

weekend

Beste wie dit leest,

Een berichtje op mijn Facebook vanmorgen: ‘Weekend! Oh nee, ik moet gewoon werken…’ Daaronder, zoals te doen gebruikelijk bij ieder gemiddeld bericht op sociale media, een aantal reacties. Voornamelijk afkomstig van mensen, die zelf ook dit weekend aan de arbeid moeten. Zoals ik bijvoorbeeld.

Op zich is daar natuurlijk niks mis mee. Ik herinner me een nieuwsberichtje van vorig jaar of zelfs het jaar daarvoor, waarin stond, dat onderzoek had uitgewezen dat 2/3 van de werkenden tegenwoordig werktijden heeft die buiten de ‘traditionele kantooruren’ vallen. Al is het maar een klein stukkie. De traditionele kantooruren, zeg maar maandag-tot-vrijdag van 9 tot 5, zijn nog altijd de norm. Terwijl de mensen die echt nog op die uren werken tegenwoordig, althans in mijn beleving, behoorlijk in de minderheid zijn.

Zelf werk ik volcontinu, dus inclusief nachten en de hele reut. Als ik ochtenddienst heb, ga ik even voor half 6 van huis. Dan is het nog vrij rustig op de weg op doordeweekse dagen. Kom ik echter uit de nacht, dan vertrek ik ergens tussen 6 en kwart over 6 vanuit Rotterdam. En wat een verkeer je dan al tegenkomt! Met name van die bedrijfsbusjes, het lijkt wel of ze het afgesproken hebben! Voor half 7 al een hele massa verkeer. Nou ben ik al een ouwe lul en ik kan me de situatie van zo’n 30 jaar geleden nog herinneren. Toen reed je voor 7 uur doorgaans redelijk in je uppie, maar nu…

Dat is natuurlijk niet raar. Werktijden werden steeds flexibeler en veel mensen kiezen er blijkbaar voor om vroeg te beginnen, dan heb je wat aan je dag en ben je ook vroeg weer klaar. Het idee dat je dan voor de file thuis bent kun je denk ik vergeten, want de avondspits begint tegenwoordig ook al om een uurtje of 3.

Maar daar stopt het natuurlijk niet. In de loop der jaren gingen winkels steeds langer open, naar de super op zondag wordt steeds gewoner. Sterker nog, bij ons is het op zondag nog drukker dan op zaterdag, wat vroeger altijd de dag was dat de winkelwagentjes in de file voor de kassa stonden. Helpdesks, klantenservice, ja, zelfs de belastingtelefoon is tot laat in de avond bereikbaar. De 24-uurs economie is volgens mij al zodanig ingeburgerd, dat je de term zelf amper nog hoort. In sommige sectoren staat zelfs de onregelmatigheidstoeslag al ter discussie!

Toch blijft voorlopig ‘kantooruren’ nog de norm. ‘Bereikbaar op werkdagen’ betekent van maandag tot vrijdag en van 9 tot 5. Daar is een groot deel van de maatschappij nog altijd op ingericht en de mensen zelf ook. Dat merk je aan reacties als je ‘tijdens kantooruren’ op straat loopt, boodschappen doet of online bent. De verbazing, als je zegt dat je morgenochtend niet bereikbaar bent, omdat je dan ligt te slapen…

Voorlopig zit Zaagmans op woensdag nog niet zonder werk. En luidt men aan het eind van de casual Friday het weekend in met een ‘vrijmibo’. Maar ik vraag me stiekem af voor hoe lang nog. Wie het weet, mag het zeggen.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Maandag tot vrijdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s