Afhankelijk

geledriehoek

Beste wie dit leest,

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Ik ga aan mijn bureau zitten, druk op de knop en mijn ouwe, trouwe desktop begint te zoemen. Ik wacht even tot-ie gebruiksklaar is, meestal niet langer dan een minuutje. Vervolgens haalt mijn pc automatisch nieuwe emails binnen. Althans…. dat is de bedoeling. Want in plaats van verse berichten krijg ik een foutmelding in mijn scherm: geen verbinding!

Eén blik rechtsonder in mijn scherm volstaat: een geel driehoekje met een uitroepteken. Mijn internet doet het niet. Oeioeioei, daar had ik even geen rekening mee gehouden. Heeft mijn provider storing? Ik onderwerp mijn modem aan een nader onderzoek. Niks geks. Kennelijk functioneert deze volkomen normaal. Telefoon? Doet het. Wifi? No problem. Gloeiende gloeilampen, wat is er aan de hand? HELP!

Ik koppel de laptop, die ik dan ook nog bij de hand heb, aan de netwerkkabel. Die navelstreng, die normaal gesproken mijn desktop voorziet van alle benodigde voedingsstoffen om op een gezonde manier online te kunnen zijn. Laptop maakt verbinding..! Het zit dus in mijn desktop. Een telefoontje naar mijn vaste computerdeskundige bevestigt dit vermoeden. Gelukkig zit die vlakbij, dus ik ontdoe mijn rekenapparaat van alle kabeltjes, snoertjes en andere zooi en spring in de auto. Op naar de compu-dokter.

Daar aangekomen blijkt het euvel gelukkig vlot verholpen te kunnen worden. Da’s een meevaller. Binnen het uur ben ik alweer thuis en wordt mijn desktopje weer verbonden met prik, netwerk, randapparatuur en noem maar op. Starten….. en ja! Alles doet het weer naar behoren. Ik wis nog net niet het klamme angstzweet van mijn voorhoofd.

Nadat ik van de ergste schrik ben bekomen, realiseer ik me, hoe afhankelijk we zijn geworden van internet. Hoe makkelijk je met één druk op de knop iets kunt bestellen, betalen, een berichtje kunt versturen. Natuurlijk, als het probleem van mijn pc’tje groter was geweest en meer tijd gevergd had, had ik nog verder kunnen roeien met de riemen die ik had: de laptop en mijn smartphone. Maar ja, ik ben zó gewend aan die computer… Dáár heb ik alles zo binnen handbereik. En een fatsoenlijk tekstje fabriceren op een smartphone? Een tweet of een appje, dat lukt nog nèt. Maar voor de rest…

Het is te vergelijken met vroeger: deed je telefoon (en dan bedoel ik zo’n analoog apparaat met een draaischijf) het niet, dan was je niet meer bereikbaar en dus flink onthand. Maar dit is nog even een factor zoveel erger. We zijn met zijn allen zo gewend aan een constant werkende internetverbinding, waar we vrijwel alles mee kunnen doen. En we gaan er ook blind van uit dat vrijwel iedereen diezelfde verbinding heeft. “Heb je mijn email niet gekregen?” Nee, ik zat zonder internet… “Oh?”

En dan gaat het hier alleen maar over wat persoonlijk ongemak voor mij. Stel je de ellende eens voor, als dat altijd aanwezige internet ineens op grote schaal en voor langere tijd uitvalt. De gevolgen zouden gigantisch zijn. Dikke paniek. Toch iets om eens bij stil te staan…

Advertenties

3 gedachtes over “Afhankelijk


  1. https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsMooi stuk weer, Evert! En je hebt helemaal gelijk : wij zijn veel te afhankelijk geworden van allerlei zaken. Neem nu die paar dagen zonder water uit de kraan … grote paniek, met als gevolg een run op gebotteld water.
    Als de elektriciteit uitvalt, dan is de ellende ook niet te overzien.
    Bij mijn dochter op school was het vorige week al roeien met de -zeer korte-riemen die zij hebben. Vanwege de griepepidemie kreeg zij er een halve klas bij. Die kinderen krijgen veel lessen op hun eigen niveau aangereikt (al arbeidsintensief genoeg met je eigen klas) en je kunt zelf wel bedenken wat een toestand dat dan wordt met een halve klas ‘vreemde’ kinderen erbij … En toen viel ook het internet nog eens uit … PANIEK!! Ook in het onderwijs kun je tegenwoordig niet meer om het internet heen : geen digibord, geen jeugdjournaal, geen educatieve filmpjes om de kinderen bezig te houden… En toen een plaatselijke aannemer per ongeluk ook nog eens de waterleiding, net buiten de school, kapot stootte en er ook geen water meer was, toen was de maat helemaal vol!
    Er wordt wel eens gezegd dat een terroristische aanslag veel voorbereidend werk nodig heeft … Ik ben bang dat alleen het water en internet plat leggen al gigantische consequenties voor ons allemaal teweeg zal brengen!!!
    Een eng idee!!!

  2. Ik legde vandaag mijn ‘vergeetachtige’ vader uit hoe we (ik) afhankelijk ben geworden van die druk op de knop………het is me niet gelukt. Logica van 20 jaar en ouder is zijn weerwoord. Tijden veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s