Afhankelijk, deel 2: Beschaving

flesjes water

Beste wie dit leest,

In mijn vorige stukske had ik het over hoe afhankelijk we geworden zijn van zoiets relatief simpels als een internetverbinding. Werkt het even niet, dan hangt de kat meteen in de gordijnen. Eén van de reacties die ik op dat artikeltje kreeg, herinnerde mij aan een ander voorval, en dan met name de gevolgen die het had.

Eind vorig jaar mochten wij in mijn woonplaats even een paar daagjes geen water uit de kraan drinken. Bij werkzaamheden aan een nieuwe waterleiding was er vogelpoep (volgens sommigen hondenpoep) in de leiding terecht gekomen en hoepla: e-coli-bacterie in het drinkwater. Niet tof en ook niet erg gezond. Vandaar dat de overheid meteen een SMS-melding eruit slingerde: Geen water uit de kraan drinken, tenzij je het eerst kookt! Dit gold voor de hele stad.

Oké, lastig, maar niet onoverkomelijk. Vakantielanden zat waar je niet uit de kraan kunt drinken. We hadden wat lege flessen in huis en al snel stond daarin gekookt leidingwater af te koelen. Met bovendien nog een paar flesjes bronwater op de plank konden we er voorlopig wel tegen. Twee mensen en een klein hondje, geen probleem de eerste dagen! Met een bakkie koffie (van gekookt water!) kroop ik achter mijn pc. Even het nieuws checken.

Via een plaatselijke nieuwssite plus de lokale Facebook-pagina kreeg ik al héél rap in de gaten, dat niet iedereen het hoofd zo koel hield. Er was een ware run ontstaan op de supermarkten. Die zaten binnen een uur zonder bronwater. Mensen duwden boodschappenkarren, die tot ver over de rand gevuld waren met flessen en pakken. Alsof ze vreesden dat dit weken zou gaan duren! Wilden ze ermee douchen misschien?

Al snel verschenen klaagzangen op de genoemde sites: er waren bijna opstootjes ontstaan toen de supermarkten vrijwel door hun voorraden heen waren en mensen de laatste flessen probeerden te bemachtigen. Meldingen over klanten, die elkaar de flessen uit de handen rukten en andermans winkelwagens plunderden. Een werkneemster van een kinderdagverblijf, die probeerde wat water te bemachtigen om flessenvoeding mee te maken, werd (naar verluid) uitgescholden toen ze iemand met een tjokvolle kar vroeg, of ze ook wat water mocht. De beelden waren ’s avonds te zien op de diverse journaals. Mensen eisten op social media dat het waterleidingbedrijf tankwagens met gratis water de wijken zou insturen. Paniek alom!

Uiteindelijk viel het allemaal best mee. De supermarkten hadden de volgende dag alweer voldoende voorraad en dat bleef zo. De waterleiding werd behandeld met chloor (na het douchen rook je naar zwembad) en 5 dagen later werd het sein ‘veilig’ gegeven. Ik vraag me af wat mensen met die karrenvrachten drinkwater gedaan hebben…

Maar als je dit zo meemaakt, moet je er toch niet aan denken dat er ècht iets gebeurt, waardoor eerste levensbehoeften schaars worden. Bijvoorbeeld: de economie stort in. Extreem weer. De Vijand valt ons land binnen. Wat rest er in een dergelijke situatie nog van ons beschaafd gedrag? Of slaan we elkaar dan ècht de hersens in voor een flesje water?

Advertenties

Een gedachte over “Afhankelijk, deel 2: Beschaving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s