Wegwerparbeid

wegwerparbeid

Beste wie dit leest,

Het is hier een hele tijd stil geweest, mede vanwege een verhuizing, maarrrrrr….. daar istie weer! En om er een beetje in te komen, begin ik maar met een oud stokpaardje van mij.

Begin deze week betoogde D66-leider Pechtold, dat iedereen, die een vaste baan wil, er ook één moet kunnen krijgen. Niks mis met flexwerkers, wie zijn leven zo wil inrichten moet dat vooral ook kunnen doen! Maar er kleven ook nogal wat nadelen aan flexwerk en dan met name de grote onzekerheid. Probeer bijvoorbeeld maar eens een hypotheek te krijgen. Met een vaste baan neem je die onzekerheid weg. Beter voor de economie ook, iemand met een vast inkomen geeft makkelijker geld uit. Maar ja, het aantal vaste aanstellingen daalt al jaren in Nederland. En gestaag. Werkgevers zien op tegen de zware verplichtingen die aan personeel met een vast dienstverband kleven.

Pechtold was helder: het moet niet zo zijn, dat in Nederland alleen mensen met HBO+ en/of een academische graad nog vast werk kunnen vinden. Die kant gaat het echter wel uit! De onzekerheid van ‘misschien nemen ze me wel voor vast’ is de zekerheid van ontslag geworden. Was het overigens niet D66, dat instemde met de Wet Werk en Zekerheid, waardoor juist deze hele carrousel tot stand kwam? En werkgevers met zodanige verplichtingen voor vast personeel werden opgezadeld, dat ze wel tien keer nadachten voordat ze iemand vast in dienst namen? Of moet het ontslagrecht weer versoepeld worden?

Het lijkt erg makkelijk de politiek de schuld te geven, al komt al die wet- en regelgeving die dit mogelijk maakt daar wel vandaan. Er zijn echter ook andere factoren. Verdergaande automatisering en robotisering kosten banen, vooral van laaggeschoolden. Daar komt wel weer ander werk voor terug, maar wel in een veel hoger segment, robotica bijvoorbeeld. Niet iedereen kan nu eenmaal goed leren. Niet eerlijk misschien, maar daar doe je niet veel aan. Dus zijn laaggeschoolden het kind van de rekening.

Het inhuren van ‘tijdelijk’ personeel voor structureel werk heeft voor een werkgever zo zijn voordelen. Je zit niet met allerlei verplichtingen als er iets fout gaat, je kunt er relatief makkelijk vanaf bij zakelijke tegenwind en als je na twee jaar ‘noodgedwongen’ van die mensen afscheid neemt, trek je gewoon weer een nieuw blik tijdelijke contracten open. Goed, je personeel bouwt geen band op met het bedrijf waar het voor werkt, maar is dat erg op, pak hem beet, MBO-niveau of lager?

Wat mij betreft wordt structureel werk gedaan door vast personeel en niet door steeds wisselende flexwerkers. Het moet eens afgelopen zijn met mensen na twee jaar de zak geven, niet omdat ze niet voldoen of omdat er geen werk meer voor ze is, maar gewoon omdat men het vertikt ze in vaste dienst te nemen. Als daar wettelijke hindernissen liggen, dan is het de schone taak van een nieuw kabinet om die hindernissen te slechten. Anders heeft straks alleen het ‘kader’ nog vast werk en verwordt alle arbeid daaronder tot een wegwerpartikel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s