Grenzen dicht?

passeursraam

Beste wie dit leest,

De migrantenkwestie houdt de gemoederen hier te lande behoorlijk bezig. De discussie polariseert heftig. Voor- en tegenstanders discussiëren niet langer inhoudelijk, zeker niet op social media, maar gooien met modder, scheldwoorden en kreten.

“Grenzen dicht!” is zo’n kreet. Nederland zou, desnoods eenzijdig, de grenzen moeten sluiten om de toestroom van migranten effectief in te dammen. Maar hoe handig is dat? Is het middel niet erger dan de kwaal?

Sinds 1993 is er een vrije Europese markt met vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal. Daardoor hoeven we, binnen deze landen, niet meer door de paspoortcontrole als we de grens willen passeren. Goederen mogen sinds die tijd zonder uitgebreide douanedocumentatie zó de grens over. Dat scheelt tijd en geld. Het eenzijdig sluiten van de grenzen, zoals sommigen willen, maakt aan dat vrije verkeer van en naar Nederland in één klap een einde.

“Dat moet dan maar”, roepen sommigen. “Dan maar weer met de vrachtwagen in de file bij Hazeldonk.” Maar zullen er dan nog wel veel vrachtwagens in de rij staan bij de grensovergangen? Als immers de rest van Europa die grenzen gewoon open houdt, blijven de buitenlandse truckers en binnenschippers vrolijk verder rijden en varen. Ik ben geen econoom, maar volgens mij zet je met zo’n maatregel jezelf lelijk buitenspel! Hooguit werkt het nog als héél Europa de grenzen dichtgooit, dan krijg je feitelijk dezelfde situatie als voor 1993. Dat werkte immers ook. Maar eenzijdig de grenzen sluiten, betekent dat je jezelf lossnijdt van de rest van Europa. En een land dat het vooral moet hebben van handel, doorvoer en distributie kan zijn economie in zo’n geval met een gerust hart bij het grof vuil zetten. Dag, internationale binnenvaart! Transportbedrijven rijden alleen nog binnenlandse ritjes. Onze lucht- en zeehavens zijn in no-time hun leidende posities kwijt. Dé manier om kapitaal te vernietigen en vele duizenden banen zó door het putje te spoelen.

Nog eens iets: stel dat je de slagboom ouderwets weer naar beneden doet bij onze landsgrenzen, heb je dan het lek boven? Je kunt niet de gehele grens in de gaten houden, vooral niet in dunbevolkte gebieden. Smokkelaars, zowel van mensen als goederen, zijn reuze vindingrijk. Dat bleek al tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers plaatsten een groot, elektrisch hek over de gehele lengte van de grens tussen het grotendeels bezette België en het neutrale Nederland. Zij hoopten zo vluchtelingen en deserteurs binnen te houden en geallieerde vrijwilligers en spionnen buiten. Dat was allesbehalve een waterdichte oplossing. Dankzij een opvouwbaar houten frame, dat tussen de draden werd geplaatst, een “passeursraam”, kroop men zo onder de “Dodendraad” door. Er vielen wel slachtoffers, maar dat kwam voornamelijk doordat men in de dunbevolkte, agrarische grensstreek 100 jaar geleden nog niet zo bekend was met elektriciteit en de gevaren ervan. Oh, en de Duitse grenspatrouilles schoten met scherp….

Nogmaals, ik heb er niet voor doorgeleerd, maar ik denk dat zo’n maatregel meer kost dan de huidige toestroom van migranten. En dan is het nog maar de vraag of het helpt…

Advertenties

Een gedachte over “Grenzen dicht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s