Labbekakken

LabbekakkenBeste wie dit leest,

In een interview met de Volkskrant zegt de voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, dat van de half miljoen mensen met een bijstandsuitkering, drie kwart aan het werk gezet moet worden. Ik heb het hele interview gelezen, dat is wel iets genuanceerder, maar toch….. Hans de Boer, hij geeft het zelf toe, provoceert graag. Opgegroeid op het Friese platteland heeft hij geleerd dat er alleen naar je geluisterd wordt als je een grote mond opzet en niet bang bent om een lel uit te delen.
Het probleem is dat in het CDA (de Boer) en de VVD (Rutte, Zijlstra) en waarschijnlijk ook andere partijen ècht zo over mensen in de bijstand wordt gedacht. De Boer roept zoiets alleen maar als hij zich gedekt weet door de grote jongens, dus zijn eigen werkgevers-achterban, de politiek en het Old Boys Network. Je kunt er haast wel vanuit gaan, dat men het in die kringen hartgrondig eens is met de uitspraken van De Boer. Met name de reactie van premier Rutte (“Totaal ongepast”) zal vooral gedaan zijn voor de bühne.
Was het immers niet onze premier-van-alle-Nederlanders die met zijn dikke-ik-uitspraak duidelijk heeft laten blijken wat hij vindt van mensen die hun baan verliezen en een beroep doen op de WW? De voorzitter van de werkgeversclub doet het nog even dunnetjes over voor de mensen in de bijstand. Intussen viert het graaien onverminderd hoogtij. Managers die onderwijs en zorginstellingen naar de rand van de afgrond brengen. Een toenemend aantal smeergeldaffaires, en dat in een land waar men altijd riep “dat het hier geen Italië is.” Consultants en andere externe “experts” die voor tonnen per jaar uit de staatsruif vreten. Banken die op kosten van de belastingbetaler worden gered en met miljarden verlies verkocht, zodat diezelfde belastingbetaler nòg een keer mag dokken. Werkgevers die niet alleen voor tijdelijk, maar ook voor structureel werk roepen dat een vast contract verleden tijd is (de Boer ook, in dit interview). Dus krijgt iedereen een tijdelijk draaideurcontract en elke 2 jaar een half jaar WW. Waardoor je vervolgens dus voor labbekak en dikke-ik wordt uitgemaakt.
Enkele regels verder heeft De Boer 100.000 arbeidsgehandicapten niets te bieden en laat duidelijk doorschemeren, dat dit vooral een afspraak was van zijn voorganger Wientjes, een afspraak waar hij persoonlijk dus kennelijk niet achter staat. Ruim een miljoen “labbekakken” moeten op zoek naar werk dat De Boer en zijn club, samen met het MKB, dus niet kunnen of willen bieden. De politiek spreekt schande, deels omdat men niet hardop kan toegeven dat men het er stiekem wel mee eens is.
En zo is, vlak voor het zomerreces, iedereen weer wakker geschud. Ga maar asperges steken in de zon, met de radio aan. Goed, het aspergeseizoen is al voorbij, de zon schijnt amper en de radio is bagger, maar toch! Vraagje overigens: als HBO-labbekakken asperges gaan steken, wat gaan die lageropgeleide labbekakken dan weer doen? Hans de Boer mag wat mij betreft ook één asperge steken. En ik denk dat ik weet waar…
Advertenties

2 gedachtes over “Labbekakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s