Vrijheid

vrijheid-maak-je-met-elkaar

Beste wie dit leest,

Op Koningsdag was onze koning in Dordrecht. Naast alle festiviteiten opende hij ook een museum rond de eerste vrije Statenvergadering van 1572. Hij ‘hernieuwde’ daar met zijn handtekening het document dat van ons land het land moest maken waar je “mag denken wat je wilt, mag geloven wat je gelooft, mag zijn wie je bent.”

Volgende week herdenken en vieren we de 70e verjaardag van de bevrijding. Daar worden we alweer enkele dagen aan herinnerd door die tv-spotjes; vrijheid geven we door, vrijheid is niet vanzelfsprekend, horen we. De toon is een beetje belerend, ik hoor bijna een opgeheven vingertje. Toch zit er wel een kern van waarheid in. Vrijheid is inderdaad niet vanzelfsprekend. Als we niet uitkijken, zou onze vrijheid weleens onder druk kunnen komen te staan.

Nederland is een land waar je mag denken wat je wilt. Vrijheid van meningsuiting is heel actueel, dat is waar. Volgens sommigen is het zelfs onbegrensd. Wat lastiger wordt het echter, als anderen ook van die vrijheid gebruik maken en het niet met je eens zijn. Dan moet zo iemand ineens ‘zijn bek houden’, of liever nog, oprotten. Door het internet heeft iedereen tegenwoordig een podium. Zolang je geen wet overtreedt, hoef je daarbij niet te vrezen voor vervolging. Nederland kent geen Thought Police, zoals in “1984.” Niet voor zover ik weet althans. Maar de nuance is soms ver te zoeken op social media. Geen plaats voor inhoudelijke discussie.

Nederland is een land waar je mag geloven wat je gelooft. Officieel klopt dat. Wel is het zo, dat sommige streng religieuze mensen niet zoveel op hebben met onze door mensen gemaakte democratische wetten. Zij vervangen die het liefst door God’s wetten. En nee, dan heb ik het niet alleen over fundamentalistische moslims. Er is inderdaad godsdienstvrijheid. Ik mag iets anders geloven dan jij en geen mens die me dat verbiedt. Of jou. Goddank.

Nederland is een land waar je mag zijn wie je bent. Is dat zo? Zo lang je je (economische) steentje bijdraagt misschien. Maar ben je oud, ziek, werkloos of hulpbehoevend, dan moet je het in toenemende mate zelf uitzoeken. Je bent een kostenpost en dat is helemaal je eigen schuld. Ben je asielzoeker, dan zien sommigen je liever verzuipen in de Middellandse Zee. Kwamen je voorouders uit een ander land, heb je een kleurtje of een ander geloof, dan zijn er mensen die jou maar liever heel snel zien vertrekken.

Vrijheid is kostbaar. Er is hard voor gevochten en miljoenen verloren hun leven in die strijd. Dat mogen we niet zomaar uit handen geven. Onze vrijheid is sommigen een doorn in het oog. Maar ook zèlf springen we er steeds slordiger mee om. Vrijheid geeft verantwoordelijkheid, met rechten komen plichten. Want ook anderen hebben rechten en vrijheden. Absolute vrijheid bestaat slechts op een onbewoond eiland. Alleen dáár hoef je met niemand rekening te houden. We zijn hier met bijna 17 miljoen Nederlanders. We zullen het samen moeten klaren. Alleen dan zijn we die schat waard die vrijheid heet.

Advertenties

3 gedachtes over “Vrijheid

  1. Laten we hopen dat Nederlanders, geemigreerd naar Canada, Australie en noem maar op, niet ooit teruggestuurd gaan worden. Dat zou wat zijn!
    En wat is een Nederlander tegenwoordig? Ben je Nederlander als je een Hugonoot bent (afstamt van), uit Antwerpen (Val van Antwerpen), Brabander, Vlaming, Waal? Joden hoeven niet meer genoemd te worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s