Wegzendkrachten

Ontslag

Beste minister Asscher,

U bent boos. Op de ING-bank. Die lozen namelijk een flink aantal uitzendkrachten vanwege de Wet Werk en Zekerheid. “Dat was niet afgesproken!”, briest u. “Werkgevers en werknemers hebben zich in het Sociaal Akkoord achter een fatsoenlijke arbeidsmarkt en tegen oneigenlijke flex geschaard.” De interne notitie, waarin ING haar managers dit opdraagt, zegt u niet te kennen. Klikt u hier maar… Die werknemers zitten trouwens voornamelijk in de lagere echelons. De ‘werkvloer’, populair gezegd. Een tiental zeldzame bofkonten is misschien onmisbaar. De rest moet uiterlijk 30 juni wieberen.

De bankensector is niet heel populair momenteel. Men lazert personeel eruit en kent zichzelf flinke bonussen en salarisverhogingen toe. Sommige banken zijn met geld van de belastingbetaler voor faillissement behoed. Zoiets valt niet lekker bij diezelfde belastingbetaler. Maar, excellentie, ook in andere sectoren sturen werkgevers tijdelijke krachten bij bosjes de laan uit.

U bent al wat minder boos op ING, lees ik net. U hebt ze gebeld en “dit was de bedoeling niet.” Er waren ook andere redenen voor deze ontslaggolf, al stond dat niet in die notitie. Die uitzendkrachten vliegen er nog steeds uit, maar niet meer uitsluitend vanwege nieuwe wetgeving. Dat lucht op….

Ik beken dat ik de voordelen van de WWZ voor werknemers niet helemaal begrijp. Dacht u serieus, dat werkgevers nu eerder mensen vast in dienst zouden nemen? Ieder weldenkend mens kon op kilometers afstand zien dat veel werkgevers op deze manier zouden reageren. U wilde af van die draaideurconstructie, waarbij iemand na 3 tijdelijke contracten 3 maanden thuis kwam te zitten. Excellentie, die carrousel draait nog steeds. Alleen wat trager. 6 in plaats van 3 maanden. 2 jaar werk, half jaar WW. Dat wordt de standaard carrièreplanning straks.

Oh, die transitievergoeding. Vindt u dat een voordeel? Veel werkgevers laten nu berekenen, of ze personeel beter vóór of ná 1 juli kunnen ontslaan. Verbazend? Nee, ook dit zag eigenlijk iedereen wel aankomen. Net zoals velen zien aankomen dat u ná 1 juli nog een keer boos wordt. Dan namelijk lozen werkgevers die werknemers, voor wie die transitievergoeding lager is dan de nu nog geldende ontslagvergoeding. Die boosheid zal ook snel wegebben, vermoed ik.

In plaats van een eerlijke arbeidsmarkt met èchte banen en dito salaris, helpt u een flexibele arbeidspool creëren, met daarin iedereen, die niet ècht hoog is opgeleid. HBO en hoger krijgt namelijk wel een vaste baan. Op managementniveau. Alles daaronder gaat in de flexpool, vol met elkaar beconcurrerende en met werkloosheid bedreigde werknemers. Arbeid wordt een wegwerpartikel, net als de werknemer. Vroeger waren uitzendkrachten bedoeld voor het opvangen van drukte, ziekte of vakanties. Later werd een tijdelijk contract een soort verlengde proeftijd. And now it’s all there’s left.

Dit kabinet draait op hoop. Men maakt wetten en hóópt dan, dat niemand die creatief probeert te omzeilen. Telkens weer worden u en uw medebewindslieden daarin echter teleurgesteld. Is uw verbazing en boosheid oprecht? Zag u dit echt niet aankomen? Of is dit een vooropgezet plan en is uw boosheid alleen voor de bühne?  Ik weet niet welk scenario ik erger vind….

Advertenties

4 gedachtes over “Wegzendkrachten

 1. Ik ben het, ondanks dat ook ik manager ben, volledig met je eens. Dit is een wet voor werkgevers en komt voort uit de deal tussen VVD en PVDA. Het valt niet uit te leggen en is ook absoluut niet te kauwen. De werkloosheid schiet per juli met duizenden omhoog.

  • Beste Bart,

   Om misverstanden te voorkomen: ik heb niets tegen managers, noch tegen grootverdieners. Ik gun iedereen het beste, dus ook een riant inkomen. Dit soort praktijken kan ik echter maar moeilijk verteren, ook al heb ik zelf al sinds jaar en dag een vaste baan (en ik hoop dat dat nog een aantal jaartjes zo mag blijven.) En je hebt volkomen gelijk. Lodewijk mag dan van de PvdA zijn, dit is gewoon VVD-beleid, vermomd als wetgeving ter bescherming van de flexwerker. Ik kan mij niet voorstellen dat een door de wol geverfde politicus als Asscher dit niet had zien aankomen.

 2. Wat is erger: Dom dat de zoveelste regeling helemaal niet helpt, dat er weer miljoenen over de balk is gesmeten of dat mensen die mensen telkens weer geloven, kiezen. Wie gaat er op Moskowitz stemmen? Na wat hij allemaal gedaan heeft? En hem overkomen is (ontzet uit zijn ambt)? Moet je zo iemand geloven, als hij iets doms zegt of doet? Wie is er dom?
  Mensen willen bedrogen worden.
  We kopen een woekerpolis en laten ons afschepen met een waardeloze compensatie. En ze komen er mee weg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s