Paasweekend

Paasei

Beste wie dit leest,

Veel mensen hebben afgelopen donderdagavond The Passion bekeken, de jaarlijkse terugkerende muzikale versie van het paasverhaal. Een Christelijk verhaal, dat wel. Toch ken ik zat mensen, die niet religieus zijn en elk jaar weer reikhalzend uitkijken naar dit muziekspektakel. Of je er nu in gelooft of niet, het is een verhaal van hoop en vergeving.

Eerder die dag zagen we in Kenia een andere uiting van religie. Moslimextremisten overvielen een universiteit en doodden 147, voornamelijk Christelijke, studenten. Geen hoop en vergeving, maar ‘dood aan de ongelovigen’. Gruwelijk geweld met een religieuze achtergrond. In de naam van een god die, volgens sommigen tenminste, de pest heeft aan al wie niet in hem gelooft. En zelfs dàt hangt vaak nog af van welke stroming je aanhangt. Dus het etiket ‘ongelovige’ heb je al snel te pakken.

Ongelovigen. Het zijn dit soort aanslagen waardoor veel mensen tegenwoordig iedere vorm van religie de rug toekeren. Geloof brengt alleen ellende, zeggen ze. En het is niet meer van deze tijd. Sprookjes. Sterker nog, zij schilderen gelovigen af als domme, naïeve mensen. Inderdaad, sommige gelovigen zijn verre van tolerant, maar met die instelling ga je als ‘verlicht ongelovige’ ook niet echt voor de prijzen. Afgeven op andermans waarden maakt jouw waarden nog niet beter.

Ik zie op zich niets kwaads in godsdienst of geloof. Het kan een bron zijn van troost, kracht en inspiratie. Vrijheid van godsdienst is in onze Grondwet verankerd. Feitelijk is het ook vrijheid van meningsuiting, maar toen onze Grondwet werd geschreven lag dat kennelijk anders. Religie was toen veel belangrijker in de samenleving dan nu. Hoe dan ook, iedereen mag dus lekker zelf weten òf hij/zij gelooft en waarin. Voorwaarde is wel, dat je anderen dan ook diezelfde vrijheid geeft. En juist dáár beginnen vaak de problemen.

Nu zal niet iedereen meteen naar de Kalashnikov of de bomgordel grijpen, maar sommigen gaan wel heel erg ver in hun afwijzing van andersdenkenden, de ‘ongelovigen’. Ik las gisteren een commentaar op The Passion: niet-Christenen die ervan genoten waren hypocriet in dit ontkerkelijkte Nederland. En dat er ongelovige acteurs in meespeelden was helemáál a bloody shame! Dan zijn daar nog van die confessionele partijen die middels politiek hun religieuze leefregels aan een hele, inderdaad sterk ontkerkelijkte, samenleving willen opleggen. Al dan niet bestaande Shariadriehoeken. Kalifaat. Atheïstische fundamentalisten. Militante vereerders van het Vliegend Spaghetti Monster. Enzovoort. Allemaal heilig (!) overtuigd van het eigen gelijk. Of liever gezegd: het ongelijk van de anderen.

Of je nou gelooft of niet, wat maakt het uit? Je hebt je eigen overtuiging en als een ander dat anders ziet, maar ook een goed mens is, wat is dan het probleem? Ik geloof dit, jij gelooft dat en samen proberen we er het beste van te maken.  Als iedereen een beetje zijn best zou doen om zijn medemensen te respecteren, te begrijpen, ja, misschien zelfs lief te hebben, dan zou het er een stuk beter voorstaan met de wereld. Vrolijk Pasen, hoe je het ook viert.

 

Advertenties

Een gedachte over “Paasweekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s