Flexibele schil.

Bananenschil

Beste wie dit leest,

Van de week in het nieuws: ruim 40% van de flexwerkers heeft moeite met rondkomen. Wat mij betreft is dat geen verrassing. De flexibilisering van de arbeidsmarkt brengt een hoop onzekerheid met zich mee en daar worden veel werknemers niet beter van. Of vrolijker.

Voor een werkgever is het natuurlijk een prima systeem: je hebt een flexpool aan werknemers die je kunt inzetten waar en wanneer je ze nodig hebt. Heb je geen werk voor ze, dan kosten ze ook niks. Is er eentje ziek, dan komt er een ander. Ook voor werknemers kan flexibiliteit voordelen hebben. Een stukje vrijheid, bijvoorbeeld. Maar dan moet je er wel zelf voor kiezen. Ben je kostwinner of wil je als jongere enig toekomstperspectief hebben, dan is zo’n onzeker leventje minder handig.

In de praktijk zijn deze mensen vooral op zoek naar vastigheid. Een vast contract en dito inkomen. Veel werkgevers zullen tegenwerpen, dat een vaste baan niet meer van deze tijd is. En dat je, als werkgever, ook geen vastigheid hebt in je orderportefeuille of klantenbestand. Daarom zie je in toenemende mate bedrijven met een zogenaamde flexibele schil. Meestal is dat ‘de werkvloer’. Ik snap de voordelen, maar de nadelen wegen ook zwaar.

Zo’n flexcontract is vaak een beperkt aantal uren (of 0-uren), waarbij maximale flexibiliteit van je wordt geëist. Flexcontractjes van maar enkele uurtjes per week, waarbij je wèl de hele week beschikbaar moet zijn, zijn geen uitzondering. Leuk als bijverdienste, maar niet als je de kost moet verdienen. Twee of zelfs drie van die flexbaantjes combineren lukt meestal niet. Want als je aan het werk bent voor werkgever A, heeft werkgever B, die je toevallig net op diezelfde dag nodig heeft, niets meer aan je. Met een part-time contract met vaste dagen zou je misschien nog wat kunnen combineren, maar met dit flexgedoe lukt zoiets niet. Bovendien zijn de meeste flexcontracten tijdelijk. Door de Wet Werk en Zekerheid moet een werkgever je straks na twee tijdelijke contracten een vaste baan aanbieden. Of voor minimaal een half jaar afscheid van je nemen. Eén keer raden wat er meestal gebeurt…

Flexibel werken betekent flexibel inkomen. Maar geen flexibele vaste lasten, helaas. Die worden gewoon maandelijks van je rekening afgeschreven. Ook een huurhuis of een hypotheek vinden wordt haast onmogelijk. Je weet immers nooit van tevoren hoeveel uren je maakt. En dus hoeveel je verdient. Op zoveel onzekerheid zit een huisbaas of een hypotheekverstrekker natuurlijk niet te wachten.

Veel mensen zullen dolblij zijn dat ze in elk geval tijdelijk even werk hebben, hoe onzeker ook. Ja, het is nog altijd crisis. Maar als het zo doorgaat, hebben we straks één grote flexibele arbeidspool, vol elkaar beconcurrerende en met werkloosheid bedreigde mensen. Behalve misschien voor hoogopgeleiden, want die hou je als werkgever graag binnenboord. Moderne arbeidsmarkt? Nee, we gaan 100 jaar terug: dagloners! Hetzelfde principe, immers. Ik weet niet of de economie daar op de lange termijn bij gebaat is. Veel flexwerkers zeker niet! Die willen een echte baan. Met een echt inkomen.

 

Advertenties

3 gedachtes over “Flexibele schil.

  1. “Veel werkgevers zullen tegenwerpen, dat een vaste baan niet meer van deze tijd is. En dat je, als werkgever, ook geen vastigheid hebt in je orderportefeuille of klantenbestand. Daarom zie je in toenemende mate bedrijven met een zogenaamde flexibele schil.”

    Bovenstaand zit uiteraard ook wat in. Echter een goed ondernemer is ook goed voor zijn personeel. De tendens is echter het tegenovergestelde, wat je momenteel bij steeds meer bedrijven ziet is een afbouw van vast personeelsbestand en een uitbreiding van de flexibele schil. Nu nog 40% flexibel, dit gaat geheid naar 80%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s