Loopgravenoorlog

vuisten

Beste wie dit leest,

Ik bevind mij nogal eens op nieuwsfora op internet. Ik vind dat interessant en ben vaak benieuwd hoe andere mensen over iets denken. Toch doe ik het de laatste tijd steeds minder. Het lijkt wel of de polarisatie steeds harder toeslaat. Een gevolg van internet is, dat iedereen zijn of haar mening kan verkondigen. Ik ook. Dat lijkt heel democratisch, maar de nuance is doorgaans ver te zoeken.

Je moet in Nederland zo ongeveer onder een steen hebben gezeten de afgelopen maanden om de Zwarte Pieten Discussie te hebben gemist. Die is niet echt genuanceerd. Beide kampen zitten in loopgraven, die in ’14-’18 niet misstaan zouden hebben. Men beschiet elkaar met kreten. Het begon met “zeurpiet”, nu komen termen als “landverrader”, “oprotten” en “racist” voorbij, plus oneliners als “Zwarte Piet is racistisch en wie dat niet ziet is gewoon dom” (waarmee je elke vorm van inhoudelijke discussie morsdood slaat) of “In mei 1945 hadden ze wel raad met u geweten”. Een bekende oud-bokser maakte vrijwel het gehele Nederlandse volk uit voor “racistische klootzakken”. Nog wat schimpscheuten over elkaars intelligentie en klaar.Wie tòch nog probeert inhoudelijk te discussiëren wordt genadeloos weggehoond. Want argumenten betekent nadenken en aangezien de discussie inmiddels goeddeels is gekaapt door een bende fanatiekelingen (aan beide zijden) heeft men in nadenken weinig zin. Wie het hardst schreeuwt, liefst grofgebekt, heeft gelijk. Waar dat toe leidt hebben we afgelopen zaterdag in Gouda gezien.

Ander voorbeeld: de nieuwsberichten rond IS. “Platbombarderen”, “uitroeien”, “atoombom erop”, “De enige goeie moslim is een dooie moslim”, dat soort kreten lees je op allerlei fora. Hetzelfde las ik ook na de aanslag van de week in de synagoge in Jeruzalem. Daarbij kwamen 5 Joden om het leven. Dezelfde retoriek, maar nu van de andere kant. Op het doorgaans zo voorzichtige Facebook nota bene. “Dat er nog maar vele mogen volgen!” “Vernietig de Zionisten!” Smaakvol begeleid door opzwepende religieuze teksten. En aan beide kanten nog wat complottheorieën over een verborgen (Amerikaanse) agenda.

Is de wereld gek geworden of was-ie al zo gek, maar merken we het nu meer? Omdat via internet iedereen zijn of haar mening de wereld in kan slingeren, hoe ongenuanceerd ook? Niet gehinderd door enige kennis van zaken? Wat is er ooit gebeurd met “agree to disagree”, waarbij je het wel oneens was, maar in elk geval nog respect voor elkaar had? Laatst las ik nog iemand die zei, dat hij geen respect hoefde te hebben voor andersdenkenden. Omdat hij gelijk had. Punt uit.

We bestoken elkaar met standpunten, waar we steeds meer in verharden en wijken geen duimbreed. Alleen, zo komt er alleen nooit een oplossing. Al vraag ik me af of sommigen wel een oplossing willen. Misschien zijn zij juist wel gebaat bij het in stand houden van dergelijke conflicten. Zo stevenen we misschien wel af op een echte bak ellende. En misschien is IS dan wel die “Antichrist” waar Nostradamus het eeuwen geleden al over had. Hopelijk niet. Want dan hebben we de poppen pas ècht aan het dansen.

Advertenties

4 gedachtes over “Loopgravenoorlog

  1. Het maakt niet uit wat je roept als je maar roept, daarmee kom je misschien wel in het middelpunt van de belangstelling. Media, met name praatprogramma’s, geven ook aanleiding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s