Technologische werkloosheid

Robot

Beste wie dit leest,

Ik kwam vanavond onderstaand, heel interessant filmpje tegen. Robots en kunstmatige intelligentie nemen binnen niet al te lange tijd heel veel werk over van mensen. Niet alleen laag- of ongeschoold werk, maar ook kantoorwerk en zelfs de banen van hoog opgeleiden! Zo ongeveer de helft van de arbeidsbevolking komt straks zonder werk te zitten. Buiten hun schuld. Technologische werkloosheid heet dat. Maar hoe gaan al die mensen straks nog hun geld verdienen als mensen voor deze jobs feitelijk overbodig geworden zijn? En hoe gaan we daar als samenleving mee om?

In Nederland zitten we nu op de 700.000 geregistreerde werklozen. Waarschijnlijk zijn het er nog flink wat meer, want niet iedere werkloze staat nog ergens ingeschreven. Ze hebben de moed opgegeven of komen niet in aanmerking voor een uitkering of zoiets. Als we dan zien dat er in Nederland zo’n 100.000 vacatures zijn, dan blijven er dus minimaal 600.000 werklozen hoe dan ook langs de kant staan. En dan bereken ik het even puur cijfermatig. Want in de praktijk is niet elke sollicitant zomaar geschikt voor elke baan. Niet zelden zien we ook nog dat deze vacatures worden opgevuld door mensen die al uit een àndere baan kwamen. Een soort stoelendans van werkenden, maar zonder muziek…

Dit (Engelstalige) filmpje van een kwartier toont ons stap voor stap en in begrijpelijke taal (ik ben geen econoom maar zelfs ik snapte het in één keer!) hoe die cijfers nog veel groter gaan worden door steeds verder gaande “robotisering”. Statistieken uit de VS weliswaar, maar het zal hier weinig anders zijn. Omdat voor veel werk mensen straks overbodig worden. De vergelijking in het filmpje met paarden (100 jaar geleden onontbeerlijk voor het betere trek-, sjouw- en natuurlijk transportwerk) en auto’s is treffend. Science fiction? Die robots zijn er al! Zelf rijdende vrachtwagens, automatische kassa´s, noem maar op. En dat is nog maar het begin. Robots verdringen mensen straks van menige werkvloer. Ze zijn efficienter en goedkoper. Technologische werkloosheid zou weleens structureel kunnen worden. Onze eigen technologie maakt mensen immers overbodig…

Hoe gaan we al deze mensen straks van een inkomen voorzien? Gaan we in de toekomst, met een werkloosheidspercentage van ruim 40%, al die mensen maar vertellen “dat ze van de bank af moeten komen” zoals politiek Den Haag nu doet? Dergelijke percentages zouden maar één ding betekenen: dat het werk er gewoon niet meer is! Ja, er ontstaan misschien wel wat nieuwe banen. Maar genoeg om iedereen van de bank te krijgen? En te houden?

Heb ik het antwoord? Nee, helaas niet. Al begin ik de discussie rond een onvoorwaardelijk basisinkomen wel steeds interessanter te vinden. Want als er straks simpelweg niet genoeg werk meer is om iedereen zijn eigen inkomen te laten verdienen, kunnen we dan nog wel vasthouden aan dat aloude concept van “werken voor je brood”? Allerlei uitkeringen vol voorwaarden, sancties en dreigementen zijn dan niet meer toereikend. Dan moeten we de inkomensproblematiek opnieuw gaan inrichten. En de vraag is of onze samenleving dáár wel klaar voor is…

Advertenties

3 gedachtes over “Technologische werkloosheid

  1. Mensen moeten ook steeds langer werken, dus zullen ook meerdere carrieres maken las ik in het NRC en die robots kunnen daar bij helpen. Dat is zo gek nog niet, je kunt je aan alle kanten ontplooien.
    Die robotisering levert natuurlijk weer werk op, dus daar ontstaan weer banen. Ik ben een optimist en zie het dus tamelijk zonnig in, ook dat geestdodend werk door robots gedaan kan worden.

    • De makers van het filmpje zijn wat minder positief. Zoveel meer werk gaat die robotisering niet opleveren, denken zij. Ik ben niet zozeer tegen technologische ontwikkeling. Ik maak mij echter wel zorgen over de inkomensontwikkeling van al die mensen waar geen werk meer voor is of zal zijn. Gaan we die ook, net als nu, dwingen van de bank te komen met dreigementen om te zoeken naar banen die er niet zijn? Of gaan we die mensen de kans geven zichzelf anders te ontplooien of de samenleving ten dienste te staan zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over hun inkomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s