Burgerzin

Blaadjes

Beste wie dit leest,

Veel mensen zullen dit herkennen: als de blaadjes van de bomen vallen, snellen sommige buurtbewoners, gewapend met een bezem, naar buiten om hun stoepje te vegen. Of nog wel meer. Idem dito als het sneeuwt. Dit om ongemakken en valpartijen te voorkomen. Actief deelnemen aan je leefomgeving, dat heet al decennialang vrijwilligerswerk, of burgerzin en da’s prima!

Anno 2014 heet het echter participatie. Is dat hetzelfde? Nee… Participatie = burgerzin + bezuinigingsdrift van overheidswege. Volgens mij althans. Allerlei goedbedoelde vrijwillige initiatieven worden ‘gekaapt’ door vooral lokale overheden. Want als buurtbewoners regelmatig vegen, kunnen de straatvegers worden wegbezuinigd. Of je dumpt het bedrijf dat dat werk voor je doet. Hetzelfde geldt voor bewoners die zelf het openbare groen verzorgen. Sommige gemeentes willen al contracten gaan afsluiten met groepen buurtbewoners. Tjokvol voorwaarden en verplichtingen. Misschien kijk ik zwart, maar van vrijwilliger word je dan op een onbewaakt ogenblik onbezoldigd gemeente-ambtenaar.  Actief deelnemen aan je leefomgeving is fantastisch, maar moet er van overheidswege dan weer regulerend worden opgetreden? De meeste vrijwilligers kunnen dat heel goed zelf op poten zetten!

Helemaal onbedaarlijke jeuk krijg ik echter, als je als burger probeert je steentje bij te dragen in je leefomgeving en een wetsdienaar komt je op je fikken tikken! Ik las van de week zoiets in het AD. In Gouda heeft een 67-jarige goedwillende buurtbewoner al 40 jaar de goede gewoonte om het plein te vegen als het vol herfstbladeren ligt. En hij niet alleen. Vorige week kreeg de brave borst echter iemand van “team handhaving” op de stoep. “Niet meer doen!” klonk het vermanend, “Als u last hebt van die blaadjes moet u Cyclus bellen.” Deze reserve-koddebeier deed dit na een klacht uit de buurt. Iets met op een hoop geveegde bladeren die dan de tuinen in waaiden of zo. Viel nog mee dat de namaak-Bromsnor niet metéén een bekeuring uitschreef, maar dat zal iets met bevoegdheden zijn, denk ik. Vertoon je gewenst gedrag, krijg je alsnog een reprimande!

Cyclus verzorgt in de gemeente Gouda de inzameling van afval. Ook het straatvegen. Maar Cyclus kan niet overal tegelijk zijn. Dus als je ze belt, duurt het wel een paar dagen. Dan heb je al meer valpartijen gezien dan in een gemiddelde Tour-etappe. Goed, Cyclus voert dan wel de blaadjes af, denk ik. Dus waaien ze niet je tuin in, dat niet. De teamleider Reiniging van Cyclus snapte er in elk geval geen pepernoot van. Gewoonlijk wordt hulp van buurtbewoners zeer gewaardeerd! Dat vond ook de gemeentewoordvoerder, maarrrrr….. “er moet natuurlijk wel afstemming met de buren plaatsvinden!”

Nee, ik woon daar niet en ja, ik heb het uit de krant. Maar toch, ik weet niet wie ik enger vind. Die klagende buur, die met zijn bezwaren niet naar de veegburen stapt, maar naar de gemeente? De gemeente, die participerende burgers berispt? Of die afgekeurde wout, die onder het motto “regels zijn regels en opdracht is opdracht!” brave burgers gaat vermanen in plaats van echt belangrijke zaken aan te pakken?

En de buurtbewoners? Die veegden onverdroten voort!

Advertenties

Een gedachte over “Burgerzin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s