Zijn ze nou helemáál bezegeld?

Email

Beste wie dit leest,

Ik las van de week dat PostNL de prijs van postzegels opnieuw wil verhogen. Ter bestrijding van omzetdaling. Nou meen ik mij van mijn economielessen op school te herinneren dat een prijsstijging niet persé tot meer omzet hoeft te leiden. Klanten haken af als het te duur wordt. Nu zit PostNL in de hoek waar de klappen vallen. Er worden steeds minder brieven verstuurd. Immers, iedereen emailt. Sneller en goedkoper. De markt is zo ongeveer beperkt tot rouwpost en kerstkaarten en aangezien postzegels in de laatste 4 jaar bijna de helft duurder geworden zijn, hoor ik jaarlijks meer mensen roepen dat ze met Kerst geen kaarten meer sturen. Solliciteren? Een simpele druk op de knop, CV erbij, klaar! Ingezonden brief naar de krant? Je plaatst meteen een ‘comment’ bij het betreffende artikel, in de online editie.

Wat samen met de traditionele post teloor gaat is, denk ik, de kunst van het schrijven van brieven. Ik kan me uit mijn eigen jeugd nog wel herinneren dat ik een Engelse correspondentievriendin had. Hoe ik deze penvriendin had opgeduikeld weet ik niet meer. Mogelijk een project van mijn leraar Engels. Jarenlang gingen met enige regelmaat brieven over en weer. Niks hoogdravends. Smalltalk. Eens in de zoveel tijd plofte er een envelop met Engelse zegel op de mat. Daar keek ik echt naar uit! Het contact is een aantal jaren geleden verwaterd en ik heb haar nooit ontmoet. Maar toen vond ik het leuk en spannend. Zonder internet leek de wereld een stuk groter.

Dat was overigens niets vergeleken bij die uitgebreide briefwisselingen van weleer. Schrijvers, kunstenaars, geleerden, zij schreven elkaar uitgebreide epistels met schitterende volzinnen en niet altijd even alledaags taalgebruik. Dat ging wel wat verder dan “Hoe is het met jou? Met mij gaat het goed.”  In de loop der tijd zijn vele van deze briefwisselingen zelfs gebundeld en in boekvorm uitgegeven. Kom daar nu eens om in het digitale tijdperk.

Ik vraag mij af of dit soort ‘ouderwetse’ correspondentie nog wel bestaat. Penvrienden en -vriendinnen, zijn ze er nog? Tegenwoordig is dat allemaal veel simpeler. Met een chatprogramma ga je de hele wereld over. Vroeger kreeg je, als je geluk had, één foto van ‘die ander’. Daar was je zuinig op, want het was het enige beeld dat je had. Tegenwoordig? Bewegend beeld, helemaal live, dankzij de webcam. Schrijven is eigenlijk overbodig en àls je schrijft, wordt alles drastisch afgekort. Was er vroeger in zo’n briefwisseling misschien nog wel eens sprake van enige mate van, in zéér bedekte termen beschreven, erotische spanning, nu laten dat rechtstreekse beeld en geluid in zo’n geval weinig meer aan de verbeelding over.

Ambachtelijk brieven schrijven, behoort het tot het verleden? Misschien wel en sommigen zullen dat jammer vinden. Maar het is inherent aan wat wij vooruitgang noemen. Tenslotte zijn kolenboeren vandaag de dag ook niet meer zo dik gezaaid. Het lot van PostNL is echter nog niet bezegeld; dankzij internetwinkels verstuurt men steeds meer pakketjes. En die kun je niet emailen. Nog niet.

Advertenties

2 gedachtes over “Zijn ze nou helemáál bezegeld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s