Werkverdeling

Kevin Kallaugher.

Beste wie dit leest

De economie trekt weer aan, naar het schijnt. We hebben echter nog altijd te maken met een flinke werkloosheid. Zo’n 700.000 inmiddels. Jongeren, maar ook 45-plussers komen slecht aan de slag. Zitten dus vaak zonder baan (“in-between-jobs”, heet dat tegenwoordig eufemistisch). Zij willen werken en niet uitsluitend uit financiële motieven. Terwijl honderdduizenden dus thuis zitten, moeten diegenen die nog wèl werk hebben echter door tot het gaatje! En met steeds minder mensen steeds meer werk verzetten…

Langer doorwerken. Een jaar of wat terug geleden verwachtte men nog een enorme krapte op de arbeidsmarkt, maar nú? Kunnen we hier niet iets herverdelen? Het is eerder gedaan; toen ik van school kwam was er de VUT. Ingesteld om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. “Een volstrekt onvergelijkbare situatie” zeggen mensen die het weten kunnen. Maar de één werkt zich rot, terwijl de ander zich suf zoekt naar een betaalde baan. Dan lig je als samenleving toch ook op je knieën om problemen te smeken?

Ja, herverdelen kost geld. Maar hele volksstammen een WW- of bijstandsuitkering ook. Zelfs als je die mensen wilt inzetten voor ‘vrijwilligerswerk’. Bovendien, als zo’n hele generatie niet werkt, ontwikkelen deze mensen zich ook niet, ze bouwen geen pensioen op, enz. Blijft over: een hogere AOW/pensioenleeftijd. Die verhoging naar (voorlopig!) 67 verlicht de zorgen van de pensioenfondsen en de AOW. Maar als er meer mensen werken, betalen er meer mensen premie. En belastingen. Bouwen pensioen op.

En zoals gezegd, dit betreft niet alleen jongeren. Ben je de 45 eenmaal voorbij bent en “in-between-jobs”, dan dreigt “in-between” uiteindelijk een cynische lading te krijgen. Immers, zonder een baan in het vooruitzicht zit je niet “tussen 2 banen”. Dus die generatie 45+ wil ook graag aan de bak. Anders zitten die mensen zo’n 20 jaar zonder werk. Na 2 jaar WW wordt dat gewoon bijstand en voor je het weet heb je te maken met een onbemiddelbare generatie zonder geld of toekomst. Een vaak goed opgeleide, gemotiveerde generatie met veel relevante werkervaring en die spoel je dan zomaar door het putje! Te duur, meer gezondheidsrisico’s, minder productief, zo luidt het stigma. Terecht?

Toegegeven, herverdelen is niet zo simpel. Allereerst beperkt het zich tot mensen in loondienst. Minder uurtjes werken betekent doorgaans minder inkomsten. Kan en wil iemand dat missen? Maar de één heeft meer werk dan hij of zij aankan, de ander heeft….. niets! Ik begrijp best dat niet elke werkloze geheel geschikt is voor iedere baan, dus je zult niet alle werkzoekenden op deze manier aan de slag krijgen. Ik ben geen econoom. Maar er zullen toch mensen zijn, die wèl hebben doorgeleerd en die dit soort ideetjes goed kunnen uitwerken. Werkenden blij (minder werkdruk en misschien minder lang doorwerken, al moet je er iets voor inleveren), werkzoekenden ook happy (een baan, werkervaring, inkomen, zingeving, etc.), minder zieken, meer premie- en belastingbetalers… Ik kan me zomaar voorstellen dat dit, onderaan de streep, helemaal geen geld kost. En daarbij, de kost gaat voor de baat uit. Dat zei Plautus ooit, dus dit weten we al zo’n 2000 jaar…

Illustratie: Kevin Kallaugher in The Economist.

Advertenties

Een gedachte over “Werkverdeling

 1. Ooit zat ik in een WW-regeling doorgaand tot mijn pensioenleeftijd.
  Een volgende baan accepterend ben ik dit voorrecht natuurlijk kwijtgeraakt.
  Nu in een nieuwe regeling zie ik mij snel mijn hypotheekhuis kwijtrakend.

  Somber en teleurgesteld ploeter ik mij door de advertenties heen.
  Is er hoop voor een oudere WW-er?

  Bloggend ga ook ik maar voort.

  Sombere groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s