Oranjekoorts

orangesea2
Beste wie dit leest,

Al enkele weken is dit land volledig in de ban van het WK Voetbal in Brazilië. Aanvankelijk waren de verwachtingen bepaald niet hoog gespannen, maar nu blijkt de voetbaltrots van ons kikkerlandje toch maar tot de halve finales te zijn doorgedrongen. Dan behoor je wel tot de beste vier van de wereld…

Ik heb in mijn omgeving nogal wat mensen, die voetbal maar een dom spelletje vinden. “22 kerels, die als malloten achter een bal aan hollen. En als ze hem dan eindelijk hebben, dan weten ze niet hoe snel ze hem weer weg moeten schoppen.” Over de mensen die oprecht liefhebber zijn van deze sport zijn ze doorgaans niet veel positiever. Zeker als je dan, zoals ik, ook nog eens supporter van een club bent. Dan kijk je immers immers niet objectief naar de wedstrijden? En dan die hooligans…

Hoe anders gedragen deze mensen zich als het Nederlands Elftal op een groot toernooi moet spelen! De aanvankelijke scepsis over de kansen van Oranje werd nog blij begroet door menig voetbalhater; “mooi, dan kan al die oranje troep weer uit het straatbeeld en gaan we weer normaal doen.” Maar nu Van Gaal en zijn mannen ineens ver reiken in het toernooi, zie je mensen, die normaal geen bal om voetbal geven, veranderen in bloedfanatieke supporters!

Opeens dossen ze zich op wedstrijddagen uit in het oranje. Ze beschilderen zich met rood-wit-blauwe oorlogskleuren als waren zij Indiaanse krijgers. Ze versieren de straat en het huis nog wat extra, nodigen familie en vrienden uit om samen te gaan kijken, zorgen voor bier en hapjes. Toch handig, al die WK-acties van de middenstand! En tijdens de wedstrijd? Schreeuwen, nagelbijten, op de scheids schelden! Opvallend begripvol ook als iedereen na een verlenging tot diep in de nacht de volgende ochtend verre van okselfris aan het ontbijt verschijnt. En laat me hier meteen ook even een eind maken aan de mythe dat alleen mannen dit gedrag vertonen… Ik ken vrouwen die vlak voor de wedstrijd zelfs oranje ondergoed aantrekken!

Inmiddels weten we, dat Nederland nog 2 wedstrijden moet spelen, een halve en een troost- dan wel echte finale. Ik hoop op het laatste! Ik vind deze saamhorigheid wel leuk, ook al is het maar voor even. De meeste mensen lijken toch een beetje meer ‘happy’. Even al die zorgen aan de kant over je baan, de hypotheek, de zorg en de kinderopvang. Even geen gesteggel tussen supporters van verschillende clubs. Zelfs de kranten lijken positiever dan ooit. Alles oranje!  Best even een lekker gevoel!

Vanavond de eerste halve finale: thuisland Brazilië tegen Duitsland. Wie dat gaat winnen? Ach, de bal is rond en de definitie van de voetbalsport is heel duidelijk. Voetbal wordt gespeeld door 2 teams van elk 10 spelers en een keeper. De leiding is in handen van een scheidsrechter en minimaal 2 assistent-scheidsrechters. De wedstrijd duurt 2 x 45 minuten en als die minuten zijn verstreken heeft Duitsland gewonnen.

Ik wens iedereen een prettige wedstrijd!

Advertenties

3 gedachtes over “Oranjekoorts

    • Mooi stuk, al heb ik weinig verstand van gras. Geen groene vingers. Mijn favoriete club speelt vanaf komend seizoen op kunstgras. Wij als supporters vervloeken het hartgrondig, want voetballen doe je op echt gras (en op zwarte voetbalschoenen en ga zo maar door). Maar één van de redenen is…. de betreedbaarheid. De grasmat op Het Kasteel kon ongeveer 100 uur per seizoen gebruikt worden. Nu er straks kunstgras ligt is die belasting opgevoerd naar…. 1500 uur! Je kunt er dus ook trainen en andere vertegenwoordigende elftallen, zoals de jeugdselecties, op laten spelen. Dat bespaart geld aan huur van trainingsvelden en het schept een band met de club als bijvoorbeeld de B1 ook een aantal thuiswedstrijden op Het Kasteel speelt.

      Je ziet steeds meer kunstgras. ADO legde het afgelopen seizoen zelfs in de winterstop aan, zodat het stadion gastheer kon zijn voor het WK hockey! Het zal wel in de regels staan dat een WK voetbal niet op kunstgras mag worden gespeeld. Anders hadden we al dat gedoe met groen spuiten en zo nooit gehad. Blijft over de schandalige behandeling van arbeiders en de have-nots uit de sloppenwijken. Maar dat is denk ik vooral tekenend voor hoe overheden in veel landen met hun (vooral arme) bevolking omgaan. Dat lukt ze zonder WK ook wel, helaas…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s