Lange tenen

Mexicaan

Beste wie dit leest,

Na de uitschakeling van Mexico door Oranje gisteravond in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal was de vreugde in ons land groot. Zo ook bij de KLM. Daar plaatste iemand een berichtje op Twitter met de simpele tekst “Adios Amigos #NEDMEX”. Daarbij stond dan een afbeelding van zo’n geel “departures”-bord, die je op luchthavens ziet. Niks aan de hand, zult u zeggen. Alleen… op dat bord was een pictogrammetje geplaatst van een manneke met een grote snor en een sombrero op zijn hoofd. En dàt, lieve lezertjes, schoot onze Mexicaanse vrienden in het verkeerde keelgat.

Social media gaan hard, heel hard. In no time had het berichtje Mexico bereikt, met woedende reacties tot gevolg. Niet zozeer vanwege de uitschakeling (al zal menig Mexicaans voetballiefhebber daar, zeker gezien het wedstrijdverloop, goed ziek van geweest zijn), maar vooral door dat mannetje. Gael García Bernal, acteur en wereldberoemd in Mexico getuige zijn bijna 2 miljoen volgers, liet weten nooit meer met deze “shitty airline” te vliegen. “F*ck you big time!”. En ja hoor, naast het F-woord werd ook het R-woord weer eens gebruikt. Want dat plaatje, met die sombrero en die snor, dat is racisme!

Het is kennelijk in de mode tegenwoordig om Nederlanders van racisme te beschuldigen. Volgens mij zag ik tijdens deze wedstrijd op tv hele volksstammen Mexicaanse supporters op de tribune zitten, uitgedost met die typische hoed en zelfs met overdreven grote nepsnorren. Een beetje zelfspot, dat kan ik waarderen. Trouwens, sinds wanneer is Mexicaan een ras? Natuurlijk is het ventje met snor en sombrero een stereotype, maar als we dáár al problemen over gaan maken… In de hoogtijdagen van de western dook dit soort figuren bij bosjes op en waren ze vaak nog de bad guys ook, compleet met tenenkrommend accent: ‘ey, griengo… Ik weet niet of het nog bestaat, maar ik herinner me een ijsmerk met als logo “Mexicaantje, oranje (!) hoed”. En toen Mexico in 1986 zèlf het WK mocht organiseren, was het beeldmerk een jalepeño met…. jawel!

Het was al de tweede keer dat een Nederlandse tweet ophef veroorzaakte. Ok, de tweet van Nicolette van Dam 2 weken terug (2 Colombiaanse voetballers die de middellijn proberen op te snuiven) was misschien grappig, maar niet erg fijngevoelig. En het helpt dan niet als je ambassadrice bent van Unicef en dat is ze als gevolg hiervan dan ook niet meer. Maar dit lijkt me wel een hele onschuldige grap. Marketingtechnisch misschien niet heel handig voor een wereldwijd opererende luchtvaartmaatschappij. Maar beledigend ? Als ik me moet gaan opwinden over stereotiepe Nederlanders (kaas, haring, klompen, tulpen, wiet, Frau Antje en “kaike, kaike, nie kope”) komt er, zeker in het buitenland, voortdurend rook uit mijn oren. Waarom moet iedereen tegenwoordig meteen in de verdediging te schieten als er een grapje wordt gemaakt? Sommige lui hebben zùlke lange tenen, dat ze volgens mij flapschoenen à la Pipo de Clown moeten dragen! Of ben ik nu “racistisch” richting mensen met een grote schoenmaat?

Advertenties

2 gedachtes over “Lange tenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s