Vrijheid

4 5 mei

Beste wie dit leest,

Al anderhalf jaar schrijf ik hier aan mijn blog. Sterker nog, ik zwets hier doorgaans ongenadig uit mijn nek. Al dan niet gefundeerd, al dan niet gehinderd door enige kennis van zaken. En niet alleen hier. Ook op mijn Facebook-pagina leuter ik 5 kwartier in het uur. En velen met mij. Feitelijk kan ik op deze plaatsen neerplempen wat ik maar wil en dat voelt eigenlijk heel vanzelfsprekend. In het ergste geval zal iemand roepen dat ik onzin uitkraam, maar dat is wel het grootste gevaar dat ik loop.

Op dagen als deze realiseer ik mij dat dit eigenlijk helemaal niet zo vanzelf spreekt. Dat er een tijd is geweest, nog niet zo heel lang geleden, waarin je je mening maar beter voor je kon houden. Sterker nog, dat het letterlijk  levensgevaarlijk was om bepaalde denkbeelden te koesteren, daarvoor uit te komen, ja, zelfs om tot een bepaalde ethnische groep te behoren! Aan die tijd kwam niet zomaar een einde. Daar is hard, heel hard voor gevochten. Miljoenen mensen hebben voor die vrijheid hun leven op het spel gezet. En niet zelden verloren.

We hebben het aan deze mensen te danken dat we anno 2014 mogen zeggen wat we willen. Dat er zoiets bestaat als vrijheid van meningsuiting. Dat we er zelfs over kunnen bekvechten of er een grens zit aan die vrijheid. Of alles maar gezegd moet kunnen worden of dat er een punt is waarop meningsuiting overgaat in belediging, discriminatie en haatzaaierij. De (gewapende) strijd die deze mensen streden, is misschien voorbij. Maar we zullen voortdurend waakzaam moeten zijn, want voor je het weet, wordt deze duurbevochten vrijheid ons net zo makkelijk weer afgepakt. Ik durf zelfs te stellen dat we, als we niet oppassen, deze vrijheid gewoon zelf uit handen geven!

Ook nu zijn er nog plaatsen op deze aardbol waar machthebbers graag weten wat hun ‘onderdanen’ zoal online uitspoken. Landen als China en Rusland hebben hun eigen equivalent van Facebook gelanceerd, gecontroleerd door de overheid, dat wel. Maar ook hier in het vrije westen kunnen wij ons ‘verheugen’ in de belangstelling van zowel binnenlandse als buitenlandse inlichtingendiensten. Ook zij houden goed in de smiezen wat wij zoal op internet en per telefoon uitspoken. Voor onze veiligheid, zeggen zij. Maar “zij die bereid zijn essentiële vrijheid op te geven voor zogenaamde, tijdelijke veiligheid, verdienen vrijheid noch veiligheid”, zou Benjamin Franklin ooit hebben gezegd. Eén van de Founding Fathers van de US of A. Maar uitgerekend hij wordt daar al enige tijd verguisd, naar het schijnt. Hij zou een ‘socialist’ zijn geweest. En voor de meeste Amerikanen is dat een scheldwoord.

Natuurlijk vind ik het ook belangrijk dat we met zijn allen een veilige samenleving hebben. Ik vraag me, net als Franklin, ernstig af of veiligheid het waard is om daar willens en wetens vrijheid voor in te leveren. Cameratoezicht, internet monitoren, telefoons aftappen, mobieltjes tracen…. Naar mijn mening is het niet meer dan schijnveiligheid. En… voor je het weet keert het zich tegen ons en zijn we onze vrijheid weer kwijt! Velen hebben in het verleden het omgekeerde gedaan: zij hebben juist hun persoonlijke veiligheid opgegeven om vrijheid te verkrijgen. Zij waren bereid daarvoor de hoogste prijs te betalen en menigmaal deden zij dat ook. Dankzij deze mensen kan ik nu ongestraft dit stukje schrijven. En voor hen ben ik vanavond om 8 uur 2 minuten stil!

Advertenties

Een gedachte over “Vrijheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s