Alleen Nederlands personeel!

 discrimination pic

Beste wie dit leest,

Vandaag trok een apart artikel in diverse media mijn aandacht. De eigenaar van een Brabants schoonmaakbedrijf maakte onomwonden duidelijk, dat hij uitsluitend autochtoon, Nederlands personeel in dienst wilde hebben. Alleen personeel van HOLLANDSE bodem, staat in de advertentie te lezen. Nu lijken Brabanders mij geen Hollanders, net zo min als Gelderlanders, Limburgers of Friezen. Sterker nog, die WILLEN dat ook helemaal niet zijn. Maar misschien heb ik nu seks met mieren…

Alleen Nederlands personeel dus. “Achmed en Ali zullen best hele goeie mensen zijn”, aldus eigenaar Wesley de Laat, “maar ik hoef hen niet”. Ook Polen, Bulgaren en andere MOE-landers kunnen een baan bij dit bedrijf wel vergeten. De Laat vindt, dat hij gewoon duidelijk is; hij neemt geen allochtonen aan. Die hoeven dus ook niet te solliciteren. Geen valse hoop, geen onnodige uitnodigingen voor gesprekken, geen lamme smoesjes achteraf (“u past niet zo goed in ons team”). Bij een Brabants discriminatiemeldpunt zou inmiddels een klacht zijn ingediend, maar die zien er (nog) geen overtreding in. De zin ‘Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers’ onderaan de advertentie is een mededeling, niet meer en niet minder, stelt het meldpunt.

Iedere werkgever mag natuurlijk zelf uitmaken wie hij in dienst wil nemen. En wie niet. Ook al komt er in toenemende mate regelgeving vanuit de overheid met percentages allochtonen, mensen met een beperking en noem maar op. Het omgekeerde komt ook vaak zat voor. Ik heb nog nooit een blanke Nederlander in een shoarmazaak zien werken. Of kom ik in de verkeerde shoarmatent? En vrijwel iedereen vond het stupide toen vorige week bekend werd dat Chinese koks bij honderden worden teruggestuurd naar China, omdat het UWV vindt, dat werkloze Nederlandse koks dat werk maar moeten overnemen. Niets mis met Nederlandse koks, maar dit is de Chinese keuken, niemand is daar zo goed in thuis als een Chinese kok, lijkt me. En dan zijn daar nog die zogenaamd ‘positief discriminerende’ personeelsadvertenties, waarin vooral vrouwen, of allochtonen, of minder-validen uitgenodigd werden te solliciteren. Met goedkeuring van de overheid nota bene. Maar ‘positieve discriminatie’ betekent nog steeds dat ieder ander ‘negatief’ gediscrimineerd wordt. Toegegeven, er staat niet “uitsluitend allochtonen” in zo’n advertentie, maar staat dat hier dan wel?

Het gaat soms nog verder! Ik heb wel van bijvoorbeeld bedrijven in de thuiszorg gehoord, die juist géén Nederlanders in dienst willen en dat net zo goed duidelijk maken in hun vacatures. Die bedrijven schrijven zó laag in op een klus, dat het in dienst nemen van (goedkope) buitenlanders de enige manier is om quitte te spelen. Hetzelfde geldt voor veel tuinders. Alle Polen er uit zodat Nederlanders weer dat werk kunnen doen? Prima, maar dan ga je wel een euro of 5 voor je paprikaatje betalen, dus zeg maar wat je wilt.

Discriminatie? Wie het weet mag het zeggen. In de reacties op internetfora hoor je veel voorstanders. Maar het eerste Godwinnetje kwam ook al snel langs: “Zeventig jaar geleden mochten Bram en Moos ook niet solliciteren”. Aan de éne kant: Artikel 1 van de Grondwet en zo. Maar aan de andere kant komt het dus al volop voor en daar ziet kennelijk niemand problemen. Discriminatie is tegenwoordig een hot item en ik ben er heftig tegen. Maar het lijkt wel of iederéén zich tegenwoordig gediscrimineerd voelt. Wat ik zelf met dit specifieke geval aan moet weet ik niet. Goed idee? Toch niet? Misschien moeten we met zijn allen maar stoppen met het te pas en te onpas spelen van de discriminatie-kaart? En eens een keer uitgaan van onze eigen kracht. Lijkt me een stuk productiever…

Advertenties

8 gedachtes over “Alleen Nederlands personeel!

  1. Nederlanders zelf zijn onderling ook goed in discrimineren. Nog maar een paar jaar geleden vonden plattelandsbewoners iedereen van buiten het eigen dorp maar niks. Import werd met argwaan bekeken, want “poeha”, “praatjes van hier tot Tokio”, “bemoeiziek”, “lak aan eeuwenoude tradities” etc. In de Achterhoek vonden de geboren en getogen dorpelingen, dat volk van buiten eerst maar een ‘inboeringscursus’ moest volgen alvorens zich te mogen vestigen. Nu de streek een krimpregio is geworden, hoor je daar geen boer meer over. Sterker nog, de boeren trekken zelf met familie en vee naar Noord-Nederland om daar (mega)stallen neer te zetten. Goed voor de lokale overheid, slecht voor de (gezondheid van de) plaatselijke bevolking.
    Als je zelf import bent, je best doet contact te maken met buren dat verder gaat dan nieuwsgierig geloer vanachter de gordijnen, krijg je ook nog eens te maken met onderlinge kinnesinne onder de autochtone bevolking. Wij wonen niet in de Achterhoek, maar elders op het platteland. Toen we de buren rondom uitnodigden voor een leuke kennismakingsavond, rezen er meteen problemen: ‘Als die of die komt, komen wij niet.’ Tsja, en dan denkt de regering in Den Haag heel nostalgisch, dat het ouderwetse noaberschap model kan staan voor de participatiemaatschappij. Wij weten uit eigen ervaring, dat stokoude ruzies op het platteland van generatie op generatie scherpe scheidingslijnen vormen, zelfs wanneer betrokkenen niet eens meer weten, waar de ruzie(s) ooit om begonnen waren, dus waarom men elkaar nu nog zonder te groeten straal voorbij loopt.

  2. Riekt wel naar pure discriminatie want Ali en Jill en Marja of Fatma kunnen voldoen aan het profiel van de opdrachtgever maar die wil alleen naar Marja kijken. Das niet in orde. Maar dit bedrijf speelt wel open kaart, dat is mij niet liever maar wel duidelijker dan “dank u voor uw sollicitatie maar u past niet in het profiel”. Discriminatie bestaat altijd en altijd en overal, laten we daar niet zielig over doen. Inderdaad liever de open kaart en de positieve insteek. Ik heb bewondering voor u en reageer op uw blog omdat u dit eerlijk aan de man stelt en discriminatie verwerpt. Van ‘negers’ en mensen uit de Maghreb heb ik begrepen dat ze Frankrijk altijd haatten maar ook meer van Frankrijk hielden dan van Nederland. Daar was men duidelijk: Sale Nègre (vieze neger) is gewoon en afkomstig van een negerhater en wie dat niet zei was geen negerhater. Het waren er alleen wel veel. Aan de andere kant kun je in Frankrijk makkelijk negers van allerlei komaf op een feestje en in de disco tegenkomen maar in Nederland niet. (wel super geassimileerden of knuffelnegers natuurlijk). Hetzelfde geldt voor Maghrebbi. Algarijnen, Marokkanen, Tunesiers, in Frankrijk kent men ze beter dan in Nederland. Men wil ze wel of men wil ze juist niet. Het racisme is daar veel helderder dan hier in Nederland, maar in Frankrijk doen ze wel meer mee, men kent ze meer, zij kennen de Fransen beter, er is minder uitsluiting maar meer discriminatie. Heel openlijk. Daar zijn ook meer rellen. De regering, de politie beschermt ze niet zo als in Nederland. Ik weet niet wat erger is of wat beter maar ik weet wel dat racisme overal voorkomt, in India, in de Maghrab, in Afrikaanse landen, in Frankrijk en in Nederland. Tuurlijk!! Dat heeft een reden. Wat de boer niet kent dat vreet ie niet. Dat geldt overal. Racisme haat ik. Discriminatie haat ik. Maar het is ook heel logisch. Wat het ergste is als men zich afsluit om de ander te leren kennen en probeert te snappen en zich insluit in zijn wereldje van angst en uiteindelijk haat. Dit is geen antwoord maar hopelijk zet het toch zoden aan de Nederlandse dijk voor de stelling van Evert die m.i. geheel oprecht en terecht is. Racisme en discriminatie is een feit. De regering doet er aan mee, alle volkeren ter wereld doen er aan, maar wat als de regering niet-autochtonen niet beschermt, discriminatie promoot. Zijn Ali, Dolores, en Fatimatou, Siraj of Ling welkom op jouw feestje? Ken jij ze? Kunnen ze werken goddamit en wil je een beetje moeite doen om je in te leven of in je boerenkiel blijven hangen waar je in Nederland sowieso nergens meer mee an kunt kommn. En is Nederland echt in de klei en zandgronden blijven hangen en kunnen de Nederlanders het wel af zonder de rest van de wereld?

  3. in die zin heb ik het woordje ‘niet’ vergeten: als men “NIET probeert te snappen en zich insluit..” Discriminatie geldt overigens ook ouderen, ouden, dementen, bejaarden, gehandicapten, slechthorenden en slecht zienden of helemaal niet horend of ziend of lopend of bewegend. In Nederland zijn overal instituten voor maar ik wou juist graag zien dat iedereen erbij hoorde en dat iedereen graag elkaar wou helpen. Is het niet uit altruisme dan uit eigenbelang want je weet nooit of je er op een dag inenen niet mee bij hoort en of iemand jou dan nog gaat helpen om mee te komen. De samenleving in Nederland is ingesteld op het recht van de sterksten ook al lijkt het niet zo maar is wel zo en heel individualistisch op die sterksten en op het recht, nee zeg maar de macht van de hunnen ingesteld. Uit andere landen komt men hiernaartoe om welke reden dan ook, net als Nederlanders naar elders zijn vertrokken. Wee je gebeente, letterlijk, als je oud en moe bent en afhankelijk bent van Fatima. Hoe gaat de voorheen sterke dan blaffen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s