Onregelmatigheidstoeslag

rooster

Beste wie die leest,

Michael van Straalen, de nieuwe topman van MKB Nederland, smeet begin deze week de knuppel in het hoenderhok: al die toeslagen voor werken buiten ‘kantooruren’, dat past niet bij de hedendaagse 24-uurs-economie. Afschaffen dus! Toegegeven, hij staat voor de ‘kleine neringdoende’ in dit land en hij heeft in die zin een punt, dat veel kleine winkeliers in de problemen komen door bijvoorbeeld koopzondagen. Het personeel is dan dubbel zo duur, dus zo’n dag is al rap verliesgevend. Maar al die grote, kapitaalkrachtige, concurrenten zijn dan ook open, dus als kleine winkelier moet je wel meedoen. Tsja, lastig. Ik begrijp het wel, maar het betekent een forse loonsverlaging voor het personeel.

Noem me paranoïde maar ik vrees dat dit de opmaat is voor een veel bredere discussie: het aanpassen of zelfs afschaffen van de gehele ORT. Met name zorgmedewerkers reageerden als door wespen gestoken, ja, eigenden zich de discussie zelfs een beetje toe. “De ORT maakt de salarissen in de zorg nog enigszins de moeite waard”. Maar er zijn veel meer mensen die semi- of volcontinu werken: hulpdiensten, de havens, openbaar vervoer, veel industrie, horeca, boeren, scheepvaart, visserij en dan vergeet ik er nog een heleboel. 63% van de werkende Nederlanders werkt geheel of gedeeltelijk ‘buiten kantooruren’!

Nieuw is de discussie geenszins, zeker in de zorg. Zo’n 25 jaar geleden riep iemand al eens dat werken in de zorg een roeping moest zijn, dat deed je niet voor het geld! Dus kon de ORT er wel af. Het plan verdween in een la, maar duikt soms ineens weer op. Een paar jaar terug kwam de ORT ter sprake in de CAO-onderhandelingen van de geestelijke gezondheidszorg. Is er, zeiden de werkgevers, nog wel sprake van onregelmatigheid als je volgens een vast rooster werkt, zelfs als dat avond-, nacht- en weekenddiensten inhoudt? Ook dit ging niet door, maar het onderwerp is nooit helemaal van de agenda verdwenen. Werkgevers in vele sectoren wachten op een goed moment om de ORT ter discussie te stellen en de eerste voorzet is nu gegeven.

De effecten van ‘ploegendiensten’, en dan vooral nachtdiensten zijn overigens niet te verwaarlozen, zo blijkt uit dit artikel. En als ervaringsdeskundige zeg ik: “Je sociale leven lijdt eronder, je loopt meer (en eerder!) kans op allerlei enge ziektes en je gaat gemiddeld, bij levenslang volcontinu, 7 jaar eerder de pijp uit!” Toegegeven, daar kies je zelf voor, maar dat financiële extraatje is natuurlijk wel een aanlokkelijk argument. Haal die prikkel weg en heel Nederland gaat fijn tijdens kantooruren werken! ’s Avonds lekker thuis eten, ’s nachts in je bed, geen verjaardag meer overslaan, kerst met familie en vrienden in plaats van op je werk, tijd voor sport, hobby en verenigingswerk… En aan het eind van de rit een betere gezondheid en hogere levensverwachting! Aan de andere kant, we kunnen wel stoer gaan roepen dat we dan allemaal maar een baan tijdens kantooruren gaan zoeken, maar die liggen nu niet bepaald voor het oprapen en de schoorsteen moet toch roken, met of zonder ORT… Probleempje, derhalve!

Een poll van RTL Nieuws was duidelijk: 80% van de respondenten is tegen dit plan en die zullen heus niet alleen maar in het MKB werken. Ik verwacht niet dat het afschaffen van de ORT veel kans maakt bij CAO-onderhandelingen de komende jaren. Een leuke besparing voor de baas, maar zo’n koopkrachtdaling is de pest voor je economie. Wellicht zullen werkgevers wel proberen de reguliere arbeidstijd uit te breiden, waardoor er minder uren overblijven waarover een toeslag betaald moet worden. Maar misschien moeten we ons simpelweg eens afvragen hoe graag we die 24-uurs economie nou eigenlijk willen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s