Eigenrichting

Beste wie dit leest,

Allereerst de beste wensen voor 2014 voor u allen! Het nieuwe jaar is inmiddels alweer enkele dagen oud. Er viel me echter al weer iets in en daar wou ik het even over hebben, namelijk: het recht in eigen hand nemen.

Vlak voor kerst werd Maasdam geteisterd door een inbraakgolf. Op kerstavond werden de inbrekers min of meer op heterdaad betrapt. Een klopjacht door het dorp volgde, waarbij de politie werd geassisteerd door een groep dorpsbewoners. Uiteindelijk werd het tweetal gevangen, de vreugde was groot en de politie vol lof over deze moedige burgers. Pas dagen later werd duidelijk dat tijdens de klopjacht een jongeman, die net uit de bus stapte de pech had op deze geïmproviseerde burgerwacht te stuiten. Hij werd meteen omsingeld en bedreigd met een knuppel. Bars eiste de groep zijn ID te zien. Het liep gelukkig met een sisser af, maar dit had makkelijk een lynchpartij kunnen worden. Trouwens, normaal gesproken is de politie niet zo blij met bemoeienis van burgers. Want stel, zo’n inbreker of overvaller is gewapend?

Enkele dagen voor de jaarwisseling werd in Amersfoort poes Luna zodanig met vuurwerk gemaltraiteerd, dat het arme dier uit haar lijden moest worden verlost. Dat viel een beetje in de vuurwerkdiscussie, maar ik wil een andere kant op. Op Facebook was namelijk al snel een pagina te vinden, waarin om tips omtrent deze dierenmishandeling werd gevraagd. De dierenbeul werd bedreigd, er werden zelfs beloningen uitgeloofd tot 1000 euro. Uiteindelijk vroeg het baasje van Luna of de pagina kon worden verwijderd, hij wilde niet dat mensen voor eigen rechter (èn wellicht ook beul) gingen spelen.

Je ziet ze regelmatig op bijvoorbeeld Facebook: van die wat wazige foto’s, die je ook wel ziet bij Opsporing Verzocht, doorgaans genomen door beveiligingscamera’s. Steevast vergezeld van een oproep: “Deel deze foto! Deze klootzakken hebben mijn oma’s handtas gejat!” of iets van dien aard. Door de wijdverbreide structuur van sociale netwerken en de relatieve veiligheid van de verzender van de boodschap (want vanachter de eigen PC) is het heel verleidelijk dergelijke kreten het net op te slingeren. Maar daar schuilt wel een groot gevaar.

Het kan mensen er inderdaad toe aanzetten het recht maar in eigen hand te nemen. Kennelijk heeft men niet veel vertrouwen meer in de Sterke Arm en denkt men het beter zelf op te lossen. Dan weet je tenminste zeker dat de onverlaat zijn gerechte straf niet ontloopt, dat hij/zij niet door een softe aanpak naar iedereen een lange neus trekt en het slachtoffer krijgt genoegdoening. Maar wat als men de verkeerde te pakken neemt? Omdat diegene op de foto lijkt. Of omdat de verkeerde foto verspreid is. Per ongeluk. Of opzettelijk…. En ja, laat dat laatste vooral maar even bezinken. Zo denkbeeldig is het niet dat u ineens op de hielen gezeten wordt, omdat, ik noem maar een zijstraat, een jaloerse ex uw foto op sociale media verspreid heeft met wat “belastende verklaringen.” Of een grappenmaker met een misplaatst gevoel voor humor. Of gewoon een klungel die de verkeerde foto gebruikte.

Ik ben dan ook geen voorstander van dit soort ongeautoriseerde digitale schandpalen. Voor je het weet zit je middenin een slechte cowboyfilm of word je met hooivorken en fakkels achternagezeten. Moeten criminelen, sadisten en ander tuig dan maar de vrije hand krijgen? Driewerf neen! Maar we hebben in een samenleving als de onze nu eenmaal afspraken hierover, ook al zijn we er niet altijd even blij mee. Rechters zijn immers veel te clement en dienders zijn meer bezig met verkeerszondaars te bekeuren dan echte boeven te vangen. Althans, ik hoor dat op menig verjaardagsfeestje. Maar beter nemen we het recht niet in eigen hand, hoe verleidelijk (en makkelijk) het ook is. Want voor je het weet gebeuren er ècht ongelukken en dan zijn we nòg verder van huis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s