Gutmensch

Beste wie dit leest,

Vanavond, woensdagavond, gaat Serious Request weer van start, de inmiddels jaarlijks terugkerende actie van 3FM voor een stille ramp ergens op de wereld. Dit jaar gaat het over kindersterfte door diarree, veroorzaakt door gebrek aan schoon drinkwater in een land als Burundi. 3 DJ’s vasten een week lang en draaien plaatjes in het Glazen Huis, dit jaar in Leeuwarden, om de aktie kracht bij te zetten. Ik heb vorig jaar al over Serious Request geschreven, met name over de kritiek erop. De tegenstanders hebben het vooral over ellende in Nederland (voedselbanken, zorg), strijkstokken, corruptie, schuldgevoel ‘afkopen’, ego’s van de 3 grootverdienende DJ’s, het salaris van de directeur van het Rode Kruis, etc. Vergelijkbare reacties vorige maand op de actie van Giro 555, overigens (ook dáárover schreef ik een blog). Vrijwel allemaal op zichzelf volkomen valide argumenten, dat wel. Persoonlijk vind ik kindersterfte veel erger dan voedselbanken, maar ook dat laatste zouden we zéker eens moeten aanpakken.

Giel Beelen is één van de DJ’s die vanavond het huis in gaat. Geconfronteerd met bovenstaande argumenten (en dan vooral het argument dat hij het ‘voor zichzelf’ doet) enkele weken geleden in DWDD ontplofte Giel zowat. “Gaan we die discussie nu wéér voeren?” In een interview met NU.nl vertelde Eric Corton, muzikant, acteur, (voormalig) DJ, Rode Kruis ambassadeur en grote man achter de schermen bij SR, dat hij nog wel eens wordt uitgescholden, o.a. voor “Gutmensch”. En dat laatste begrijp ik niet helemaal. Wat is er mis met een “goed mens”?

Je hoort ook de term “Linksmensch” wel eens vallen en dat met name mensen die zich niet kunnen vinden in de linker kant van het politieke spectrum daar een aversie tegen hebben kan ik nog begrijpen. Dat is een kwestie van een politieke overtuiging, niks meer, niks minder. Maar een goed mens zijn, dat is toch niet gebonden aan je politieke overtuiging? Van welke muziek je houdt?  Welke voetbalclub je steunt? Het al dan niet hebben van een religieuze overtuiging? Oh, hoewel, dat laatste… Wij waren ooit goed bevriend met vrij streng gereformeerde mensen. Toen hun kinderen hun ouders echter vroegen of wij later, als we dood waren, ook naar de hemel gingen, was het wat spijtige antwoord: nee! Wij waren weliswaar hele lieve mensen, hart op de goede plaats, sociaal bewogen, bereid om te helpen en zo, maar omdat wij niet op hun manier in hun god geloofden, waren wij voorbestemd voor de hel. Die kinderen vervolgens in paniek, die mensen zelf eigenlijk ook niet zo blij met het antwoord, maar daar gaat het nu niet over.

Ik heb het eens gevraagd aan mijn beste vriend (Google dus) en kwam tot een interessante ontdekking: Gutmensch staat helemaal niet voor ‘goed mens’. Was een typische Gutmensch vroeger nog een wat naïeve, idealistische wereldverbeteraar, die het allemaal wel goed bedoelde, tegenwoordig wordt onder een Gutmensch kennelijk vooral een wereldverbeteraar van het drammerige soort verstaan. Altijd klaarstaan met een moralistisch vingertje. Zo één die vegetarisch eet en niet-vegetariërs moordenaars noemt (“Meat is Murder”, zongen The Smiths al). Alleen duurzame kleding draagt en verantwoord gefabriceerde producten gebruikt. En groene stroom, niet te vergeten. Nogmaals, niet mijn woorden, ik heb het opgezocht en dit is het resultaat. Een echte Gutmensch bedoelt het allemaal goed, maar is voor sommigen een zodanige irritatiefactor, dat hij/zij zijn dan wel haar omgeving met enige regelmaat de gordijnen in jaagt. Vandaar de negatieve klank van het woord.

Is Eric Corton een Gutmensch? Zijn de 3 DJ’s Gutmenschen? Of proberen ze gewoon een actie voor een goed doel onder de aandacht te brengen? Dat dat ook aandacht voor het (inderdaad zwaar bovenmodaal verdienende) drietal zelf oplevert lijkt me geen bezwaar. Net zo min als de publiciteit die Leeuwarden genereert, of de sponsors. Eerdere gaststeden verdienden flink aan het evenement. Is het een commercieel feestje? Ja, maar is dat erg? Ik hoop dat Serious Request dit jaar weer een mooie opbrengst haalt (en het zal me jeuken of ik dan een Gutmensch ben!) Maar ik hoop ook, dat de problemen in Nederland, waar de tegenstanders van deze actie (of eigenlijk èlke actie) mee schermen, nu ook eens worden opgelost. Dan is iedereen tevreden… Of gaan we dan snel weer over iets anders mekkeren?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s