Discriminatie!!

Beste wie dit leest,

Ik had mij voorgenomen niet verder op de Zwarte-Pieten-discussie in te gaan, want dat doen er al genoeg, maar de hele zaak heeft IMHO nu een zodanig WTF?!-gehalte, dat ik het toch niet kon laten. Zelfs de VN, u weet wel, die would-be wereldregering, gaat zich ermee bemoeien. Nou, berg je dan maar. Want het lijkt een vast deel van onze volksaard te zijn geworden dat we de witte vlag hijsen bij het horen van de minste stemverheffing.

Eerst even een definitie: onder discriminatie verstaat men het achterstellen van (groepen) mensen op basis van bijvoorbeeld ras, geloof, geslacht, leeftijd, handicap, seksuele geaardheid enz. Een knap onvolledige definitie kennelijk, want het lijkt erop dat vrijwel alles tegenwoordig wel een vorm van discriminatie is of, liever gezegd, als zodanig wordt opgevat. Voorbeeldje: wij hadden tot voor kort (want wegbezuinigd) een aparte benzinepomp voor gemeente-ambtenaren, waar zij enkele centen goedkoper konden tanken dan de ernaast gelegen Tango. Soort van secundaire arbeidsvoorwaarde. Daar moest je dus een pasje voor hebben. “Discriminatie!” riepen enkele niet-ambtenaren. Want zij werkten dus niet voor de gemeente en mochten daar dan ook niet tanken. Kijk, als men zegt: “U mag daar niet tanken, wànt u bent zwart/moslim/vrouw/blind/roodharig/lesbisch”, dan zeg ik ja, dat is discriminatie. Maar als ik NIET in de bedrijfskantine van een bedrijf mag eten omdat ik daar NIET werk, is dàt discriminatie? Of dat ik als man zijnde een blijf-van-mijn-lijf-huis niet in mag? Of niet in een besloten club als ik geen lid ben? Nou dan!

De discussie over Zwarte Piet begon volgens mij een jaar of 10 terug en wordt nu met een heftigheid gevoerd die de voorgaande jaren vele malen overtreft. Zelfs de NRC, doorgaans toch een kwaliteitskrant die je niet snel betrapt op sensatiezucht, heeft zich in het strijdgewoel gemengd. De krant publiceerde brieven, waarin staat dat VN-rapporteurs zich zorgen maken over de viering van het Sinterklaasfeest en het “stereotiepe karakter” van Zwarte Piet. Deze zou worden afgeschilderd als een domme knecht, waardoor donkere Afrikanen als “tweederangs burgers” zouden worden beschouwd. De VN-rapporteurs waarschuwden dat Nederland “betrokken minderhedenorganisaties” moet raadplegen als de regering Sinterklaas op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed zou willen zetten. Wat dat laatste betreft: dat schijnt niemand ook maar in de verste verte van plan te zijn, dus waar gáát dit over?

Die “betrokken minderheidsorganisaties” zijn vooral het inmiddels roemruchte “Zwarte Piet is racisme” van Quincy Gario en de Surinaamse commissie voor herstelbetalingen. Die laatste groep eist geld van Nederland vanwege het slavernijverleden. De VN zal deze ‘betrokken groepen’ horen over de “kwestie Zwarte Piet”. De verwachting is dat deze groepen sterk afwijzend tegenover Zwarte Piet staan (no shit, Sherlock!) en mogelijk zelfs een financiële genoegdoening zullen eisen wegens geleden immateriële schade, zo bericht de NRC. Herstelbetalingen? Financiële genoegdoening? Wacht even…. we hadden het hier toch over een principiële kwestie?

Heeft men bij de VN niets beters te doen? Onderzoekje naar stierenvechten bijvoorbeeld, of het massaal afslachten van dolfijnen? Ook cultuuruitingen waar je je vraagtekens bij kunt zetten en wel wat ernstiger dan een eenvoudig kinderfeest, dat al vele decennia zo wordt gevierd en tot voor kort kennelijk niemand tegen de haren in streek. Overigens kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat die “betrokken minderheidsorganisaties”, die de klacht bij de VN hebben ingediend, bewust het beeld van Zwarte Piet als racistische karikatuur van ‘de negerslaaf’ flink hebben aangedikt. Een beeld, dat absoluut niet overeen komt met hoe veruit de meeste Nederlanders over Piet denken. Waar staat overigens geschreven dat racisme alleen aan blanken is voorbehouden?

Hoe gaat men in het buitenland om met dit soort evenementen? Roept de Duitse anti-alcohol-lobby moord en brand tijdens de Oktoberfeste vanwege overmatig biergebruik? Staan feministische organisaties vanwege diezelfde Feste op hun achterste benen vanwege de “seksistische” Dirndl-kledij van de dames, waarbij zij hun borsten slechts met grote moeite binnenboord weten te houden? Protesteert men aan de overkant van de Noordzee omdat op Guy Fawkes-day een poging tot een terroristische aanslag op het Parliament feestelijk wordt herdacht? Is er in Frankrijk discussie over de feestelijkheden rond 14 juli, omdat de Franse Revolutie uiteindelijk in jaren van staatsterreur ontaardde? Driewerf neen!! De eerste de beste die in die landen denkt een einde te kunnen maken aan die tradities wordt respectievelijk verzopen in een vat bier (dan wel gesmoord tussen twee weelderige borsten), aan een vaatje buskruit met brandende lont geketend of heeft de twijfelachtige eer dat men de guillotine nog één keer voor hem uit het museum haalt.

In Nederland niet. Nu vind ik één van de charmes van een democratie als de onze dat meerdere meningen naast elkaar mogen bestaan en dat we daaraan uiting mogen geven! Maar het is opvallend dat we bij enige tegenwind van betekenis meteen overstag dreigen te gaan. Jongstleden vrijdag lieten Sinterklaas-organisaties al weten zich in januari 2014 te willen gaan beraden op het toekomstige uiterlijk van Zwarte Piet. Dat oogstte, naast een handjevol positieve reacties, veelal woede en verbijstering!

Tradities vertegenwoordigen een stukje continuïteit waar we beter maar zuinig mee om zouden springen in deze tijd van globalisering, verlies van nationale gevoelens (en wat mij betreft is dat NIET hetzelfde als nationalisme!) en uitholling van normen en waarden. Bij steeds meer mensen begint een gevoel van “ontworteling” merkbaar te worden nu de Nederlandse identiteit stukje bij beetje wordt opgeofferd aan actiegroepen, belangenorganisaties en wat dies meer zij. Omdat niemand met enige macht de rug recht houdt en oproept om nou eens te kappen met die onzin. Dat het Sinterklaasfeest absoluut niet discriminerend bedoeld is en zo dus ook niet moet worden opgevat. En zo geef ik Zwarte Piet in deze vorm nog een jaar of 10, Sinterklaas niet veel langer. De Sint is namelijk bisschop en de combinatie katholiek priester en kleine kinderen heeft een negatieve klank gekregen. Ook de kerstboom verdwijnt spoedig uit de openbare ruimte, immers, beledigend voor Moslims.  En ook het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is waarschijnlijk geen lang leven meer beschoren. Maar voor het zover is, sluiten we straks 2013 nog af met 3 traditionele discussies: het Glazen Huis (oprechte liefdadigheid of commercieel narcisme?), de Top 2000 (“altijd diezelfde ouwe meuk”) en last-but-certainly-not-least de jaarlijkse roep om een vuurwerkverbod. En zo verandert onze feestmaand in een kibbelmaand.

Tot slot nog even dit, om misverstanden te voorkomen: ik heb aan weinig mensen een hekel en àls dat al zo is, dan heeft dat NIETS van doen met hun huidskleur, geloof, afkomst, seksuele geaardheid of weet ik veel wat. In het zeldzame geval dat ik iemand niet mag, dan mag ik die persoon niet. Klaar. Niks racistisch of discriminerends aan!

Advertenties

Een gedachte over “Discriminatie!!

  1. Ik ben het hier *zo* mee eens! Zelfs al zou je als tegenstander van dit feest de ongelofelijk domme fout maken zo te denken, dan *nog* zou je bij jezelf te raden kunnen gaan wat hier nu werkelijk aan de hand is. Dan had je kunnen bedenken – vooropgesteld dat het aantal IQ’s waarover je beschikt groter is dan je schoenmaat – dat hier sprake is van een kinderfeest. Of dacht je nu werkelijk dat de Hollanders als feestvierders hier nog de perikelen van de plantages aan verbonden, of het feodale leenstelsel, of whatevva je aan stupide argumenten wilt opvoeren?! Dat die idioten van de VN er naar kijken verbaast toch niemand? Iedereen weet dat dat soort ambtenaren per definitie incompetent is, ik hoef toch niet over de Balkan te beginnen of wel soms? Voor mij is die incompetentie en daarmee dat onderzoek naar ‘Swarte Piet’ al jaren – om in het Engels van Ban Ki-moon te blijven: – un-akseptuhbluh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s