We zijn nog niet geRust!

Beste wie dit leest,

Gaat goed hè, met dat Nederland-Ruslandjaar? In plaats van het aanhalen van de onderlinge betrekkingen, zijn we hard bezig om de Koude Oorlog in ons eentje nog even dunnetjes over te doen. Zeker de laatste 2 weken is het flink raak. Eens even op een rijtje zetten wat er de laatste maanden zoal is voorgevallen.

Het zal niet het allereerste incident zijn (denk bijvoorbeeld aan het gedoe rond de punkband Pussy Riot), maar over het algemeen begonnen de betrekkingen tussen  Moedertje Rusland en ons kikkerlandje enigszins te vertroebelen bij het in werking treden van wat we hier de anti-homo-wet zijn gaan noemen. Weliswaar is homoseksualiteit in Rusland op zich niet verboden, toch schijn je daar als homo maar beter niet al te openlijk uit de kast komen, want dat levert geheid problemen op. Althans, zo las ik in de (Nederlandse!) media van Nederlanders uit Moskou en St. Petersburg. Feitelijk is de wet overigens gericht tegen ‘homopropaganda aan minderjarigen’, op zich vind ik dat al vreemd, want je kunt reclame maken wat je wilt, als ik geen homo ben ga ik het daar ook echt niet van worden. In het toch nog altijd redelijk tolerante Nederland stak een storm van protest op. In de media, tijdens de Gay Pride, overal werd Rusland en dan vooral president Poetin te kakken gezet. De tv toonde filmpjes uit Rusland en omringende landen (voornamelijk vroegere Soviet-republieken), waarop homo’s werden afgetuigd terwijl de politie werkeloos toekeek. Er werd openlijk geroepen om een boycot van de komende Olympische Winterspelen in het Russische Soshi, ook al omdat de Nederlandse Olympische ploeg enkele “holebi’s” telt. Ja, een rotwoord, nee, ik heb het ook niet uitgevonden.

Rusland verweerde zich wel een beetje. Zo was er de polsstokhoogspringster die in een interview zei: “Wij zijn Russen, gewone mensen, en hier leven mannen met vrouwen en vrouwen met mannen.” Vervolgens pakten echter twee Russische estafetteloopsters elkaar vol op de bek na het behalen van een gouden plak. Dit werd door velen uitgelegd als een tegengeluid, de dames haastten zich echter te roepen dat het een uiting van vreugde was en wie er een politieke of zelfs openlijk lesbische uitleg aan gaf, was niet goed bij zijn bovenkamer. Het rumoer verstomde snel en de anti-homo-wetgeving (wel gek dat de Russen dit zelf ook maar zo blijven noemen) zou niet van kracht zijn tijdens de Spelen, althans in de omgeving van de sportaccomodaties en het Olympisch Dorp. Daarmee hoeven “holebi”-atleten dus niet te vrezen, voor de gemiddelde Russische homo, lesbienne of bisexueel verandert er echter niet veel. Een Russisch marineschip, dat aanwezig zou zijn op de Rotterdamse Havendagen, bleef weg. Zonder officiële opgave van redenen. Toch die aangekondigde homo-manifestatie vlak bij het schip? Of gewoon een militaire beslissing om het schip paraat te houden aangezien net op dat moment de Russische bondgenoot Syrië gedreigd werd met Amerikaanse luchtaanvallen?

Toen die storm een beetje was gaan liggen, kwam Greenpeace om de hoek. Bij Nova Zembla protesteerde het onder Nederlandse vlag varende actieschip Arctic Sunrise (saillant detail: dit schip werd ooit gebouwd voor de zeehondenjacht…) tegen olieboringen in dat gebied, omdat daar grote milieuschade wordt verwacht. Toegegeven, de Russen hebben niet bepaald een brandschoon trackrecord als het om het milieu gaat. Enkele Greenpeace-activisten ketenden zich aan het bewuste boorplatform vast en dàt schoot de Russen in het verkeerde keelgat. De actievoerder werden gearresteerd, de Arctic Sunrise werd naar Moermansk gesleept en haar opvarenden in het gevang gezet, waar ze al snel te horen kregen dat ze voor de rechter moesten komen op verdenking van piraterij. Nederland protesteerde heftig (zonder veel resultaat), probeert nu via arbitrage het schip en haar bemanning vrij te krijgen en als dat niet lukt, stapt ons land naar het Internationaal Zeerechttribunaal.

Daarna gaat het ineens heel snel. Haagse agenten grijpen in als een er melding komt van een dronken Rus die zijn kinderen mishandelt. De agenten stellen ter plaatse inderdaad iets dergelijks vast en slaan de man in de boeien, ook al blijkt deze een diplomaat te zijn, met dito onschendbaarheid dus. Nu kun je bij die diplomatieke onschendbaarheid vraagtekens zetten als plaatselijke wetten overtreden worden, maar dat is een andere discussie en daarbij, Nederland heeft dat verdrag nu eenmaal ondertekend. Poetin (toevallig, oh ironie, in Indonesië) eist luidkeels excuses van ons land. En als die niet snel genoeg komen, volgt een beproefde, aloude tactiek van de Russen: er ontstaan spontaan ineens allerlei problemen met Nederlandse producten, die naar Rusland worden geëxporteerd (melk, kaas, tulpen). “Nee, er is nog geen sprake van een importverbod, maar met de controle op die producten is veel mis…” Aan boord van het Greenpeace-schip worden ‘opeens’ drugs gevonden (morfine in de locker van de scheepsarts, kennelijk voorschrift aan boord van Nederlandse schepen) en ‘plotseling’ blijkt, dat de Arctic Sunrise pogingen heeft gedaan om Russische kustwachtschepen te rammen bij de aanhouding. En op dat laatste staat wel een wat zwaardere straf dan de toch al niet misselijke 15 jaar die je in Rusland moet opknappen bij een veroordeling vanwege piraterij. En nou ken ik de Nederlandse gevangenissen alleen van TV, ze hebben toch de reputatie van een hotel, met als enige nadeel dat “you can check out any time you like, but you can never leave”. De Russische bajesen schijnen toch wat minder comfortabel te zijn. Intussen wil de rechtse politicus Zjirinovskiy bij de Nederlandse ambassade de ruiten ingooien en krijgen Russen de oproep hun vakantie toch vooral niet in Nederland door te brengen. Wat dat laatste betreft, ik ken mensen die nu roepen: “Is dat beloofd?”

Het is in mijn bescheiden optiek goed mogelijk, dat Rusland de zaak rond de Russische diplomaat bewust heeft laten escaleren als tegenwicht voor de Nederlandse houding inzake het Greenpeace-schip. “Als jullie iets te hard tegen ons gaan drammen, maken we het jullie ook eens flink lastig”, dat werk. Om de boel niet verder uit de hand te laten lopen, heeft minister Timmermans vanmiddag inderdaad de door Poetin geëiste excuses gemaakt in de rel rond de Russische diplomaat. Hoe jammer ook, de man is inderdaad diplomatiek onschendbaar en kennelijk mag je dan ongestraft doen wat je wilt. Dat is niet helemáál waar, er zijn wel degelijk middelen om in zo’n geval in te grijpen, maar dat is dus een andere discussie, al kan ik me zeker vinden in de reactie van Han Busker, voorzitter van politiebond NPB: ”Er zijn kinderen in het geding, er dreigt gevaar en er is hulp nodig. Dan moet je ingrijpen. Dat het tot een rel leidt is jammer, maar wel de omgekeerde wereld. Het was wat mij betreft een veel grotere rel geweest als de politie aan de zijlijn zou blijven staan.’’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s