Is het leuk? Dan wordt het verboden!

verboden

Beste wie dit leest,

Daar ben ik weer! Het heeft een tijdje geduurd, ik had het nogal druk, was met heel veel andere spannende en leuke dingen bezig, maar het werd maar weer eens tijd iets te pennen. Want we mogen dan in een vrij land leven, er mag tegenwoordig niet echt veel meer in Nederland. Om te beginnen: er ligt een bezwaarschrift tegen de intocht van Sinterklaas (de echte!) in Amsterdam volgende maand, dit i.v.m. de aanwezigheid van Zwarte Piet. Dat zou discriminerend en beledigend zijn voor met name mensen met een donkere huidskleur. Initiatiefnemer van deze actie is kunstenaar en activist Quinsy Gario, die al enkele jaren flink tegen de zwarte knecht ageert.

Nu ben ik een grote fan van Zwarte Piet (ben zelfs wel eens soort van in zijn huid gekropen!) en ik heb niet het idee dat ik donkerder getinte mensen discrimineer in het dagelijks leven. In dat opzicht ben ik dus niet beschadigd en voor zover ik weet alle niet-blanken in mijn omgeving ook niet. Ik weet niet hoe die donkerder getinte mensen hier zelf tegenover staan, dat dan weer niet. Gezien de recente discussie over ons VOC-verleden, slavernij etc. ligt dit misschien gevoeliger dan ik in eerste instantie zou denken en ook Zwarte Piet wordt vaak in verband gebracht met precies dit slavernij-verleden van ons land. Toch vraag ik me af waarom pas in de 21e eeuw moeilijk gedaan wordt over een feest, dat al ruim 150 jaar in zijn huidige vorm gevierd wordt, maar eigenlijk nog veel ouder is. Dat Quinsy Gario opkomt voor zijn mening en voor mensen met dezelfde huidskleur als hij, prima! Niks mis mee. Maar waarom lijkt vrijwel geen enkele blanke Nederlander Zwarte Piet te zien als de verpersoonlijking van de negerslaven van weleer? Is het dan wel een probleem? Of wordt er een probleem van gemaakt?

Ander gevalletje, weliswaar van een iets andere orde, maar toch. De SGP in Werkendam wil in 2 dorpen daar in de buurt Halloween verbieden, omdat dat een duivels feest zou zijn, die in het teken staat van Satansverering. Dat laatste is overigens onzin, Halloween is een commerciële voortzetting van Samhain, van oorsprong het Keltisch Nieuwjaar en in de diverse Christelijke kerken nog steeds terug te vinden in bijvoorbeeld Allerzielen. Samhain is namelijk de nacht van 31 oktober op 1 november (de Keltische nieuwjaarsdag), de nacht van een nieuw begin, waarop de scheiding tussen het rijk der levenden en het dodenrijk het kleinst is. Dus een verband met Allerzielen of, wat luchtiger, het Halloween-gegriezel is wel te duiden. De eerste zondag na 1 november staat in veel kerken in het teken van afscheid van de overledenen van het afgelopen jaar(!) Samhain is overigens voor de huidige Pagans en Wiccans nog steeds een belangrijke feestdag en in deze religies bestaat geen satan of hel. Niks duivelsaanbidding dus!

Hoewel ik me realiseer dat die Halloween-optocht veel meer met het uit Amerika overgewaaide puur commerciële trick-or-treat-griezel-gebeuren te maken zal hebben dan met een voor-Christelijk religieus feest (ook een gruwel in de ogen van veel streng-gelovige Christenen, overigens), vind ik het weer typisch Nederlands om met een vermanend vingertje om een verbod te gaan roepen. En dat terwijl het dus voor sommige mensen gaat om een religieus feest, net als Kerstmis, Suikerfeest, Divali, en ga zo maar verder. Dat er in Nederland niet zo heel veel Wiccans en Pagans rondlopen doet in mijn optiek niet ter zake. Hoeveel mensen hebben geen enkele binding met het Christendom, maar vieren wel Kerst, ook al geven ze er een andere betekenis aan? Dat zou je van Samhain/Halloween ook kunnen zeggen! En we kennen in Nederland nog steeds vrijheid van godsdienst.

Kennelijk wordt langzaam maar zeker alles wat leuk is verboden. Veel zaken die nog niet zo heel lang geleden heel alledaags waren liggen al onder vuur. Wat is het volgende dat we wellicht willen verbieden? Carnaval, want te alcoholisch? Valentijnsdag, want commerciële liefde? Internet, want iedereen kijkt toch alleen maar porno? Feest, want te vrolijk (het is immers crisis)?

Mensen, stop hier nou eens mee! Laat iedereen lekker geloven waar hij/zij in geloven wil en hou op elkaar voortdurend je eigen opvattingen en leefregels op te leggen! En als we toch bezig zijn, hou nou eens op met alles maar te verbieden in het algemeen. Als iets je niet aanstaat of niet strookt met je religie of levensovertuiging, dan doe je er niet aan mee, klaar. U bent tegen het homohuwelijk? Zorg dan dat u er niet in verzeild raakt, maar laat voor homo’s die wel willen trouwen die mogelijkheid gewoon open. De zondagse opening van winkels is niet naar uw zin? Dan gaat u gewoon niet shoppen op zondag. Heb respect voor elkaar, maar laat iedereen in zijn waarde, anders hebben we hier over enkele jaren ook van die Al-Shabab toestanden. Als ik iets anders geloof of vind dan u, maakt mij dat geen beter of minder mens dan u. Ik heb alleen andere opvattingen of een andere levensovertuiging. Of wordt dat straks ook verboden?

Advertenties

4 gedachtes over “Is het leuk? Dan wordt het verboden!

  1. Dat laatste is slechts een kwestie van tijd. Ik zou zeggen: “Laat winden waaien, laat stormen loeien. Laat ieder zich met zichzelf bemoeien.” (quote Arend vd Windt)

    Cees vd Windt

  2. Ach…..komt oktober na september dan is het Kerstmis in december. Ik wilde het maar gezegd hebben. Leuk je weer terug te zien op je Blog.

  3. Pingback: Verbieden? Nee, bekrachtigen! | Evert's blognote

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s