Gezond wantrouwen

wantrouwen

Beste wie dit leest,

Minister Dijsselbloem start geen onderzoek naar de ondergang van de SNS-bank. In zijn eigen woorden: hij heeft daar geen zin in. Het zou te moeilijk zijn om steekhoudend aan te tonen, dat de bank ten onder was gegaan aan verwijtbaar wanbeleid. Een situatie als deze is nog nooit voorgekomen en zou tot een ‘juridisch moeras’ leiden en dat maakt het, naast duur, praktisch onmogelijk om te bewijzen dat bestuurders van SNS zodanig hadden zitten klooien, dat het de bank de kop kostte. Wel start Zijne Excellentie een onderzoek naar de rol die zijn eigen departement en DNB hebben gespeeld, want ook daar is men niet helemaal brandschoon, naar het schijnt.

Tsja, daar heeft men weer zo iets. Ergens snap ik het wel: SNS is gered, een onderzoek is duur, riskant en aangezien de Nederlandse Staat nu de enige aandeelhouder is, zullen deze kosten (èn eventuele claims) opgekucht moeten worden door de belastingbetaler. SNS zelf is zo kaal als een plofkip in de supermarkt en SNS aanpakken is dus de belastingbetaler aanpakken. Lijkt me dat je die centjes wel beter kunt besteden in deze tijden van economische malaise. De belastingbetaler krijgt al genoeg voor zijn kiezen.

Aan de andere kant, de Vereniging van Effectenbezitters, die om het onderzoek gevraagd had, heeft ook een punt. Door de onteigening zijn veel van hun leden behoorlijk de bietenbrug op gegaan qua financieel geld, dus kan ik me voorstellen dat deze mensen graag de onderste steen boven zien komen. Dan is er nog het maatschappelijk belang van ‘waarheidsvinding’, ook al koop je daar onderaan de streep niet veel meer voor dan dat je dit soort gerommel in de toekomst héél misschien kùnt voorkomen. Het is bovendien goed een signaal af te geven aan al die topbestuurders, die misschien dachten hun zakken te kunnen vullen: “U bent niet onaantastbaar!”

Daar komt nog bij dat veel “gewone, hardwerkende Nederlanders” waarschijnlijk volgaarne een paar koppen zouden zien rollen in een kwestie als deze. “Eindelijk een keer zo’n graaier aan de hoogste boom!” Dat op zichzelf zou geen reden mogen zijn in een rechtstaat als de onze, maar wel begrijpelijk in een klimaat waarin de “gewone, hardwerkende Nederlanders” tegen een opeenstapeling van bezuinigingen en maatregelen aanloopt, terwijl de elite doet wat-ie wil en bij eventuele blunders vrolijk lachend een paar miljard belastinggeld spendeert. Niks doofpotten! Genoegdoening! Er is een slordige 4 miljard aan belastinggeld in de bankje gegaan, mogen wij als belastingbetalende burger dan verdorie ook weten hoe (en door wie!) dat zo gekomen is?

Ik als leek vind wel, dat het toezicht op dit soort instellingen flink moet worden opgeschroeft.  Daar is kennelijk ook het nodige uit de bocht gevlogen en daar komt dus wel een onderzoek naar. Goeie zaak. Wat meer gezond wantrouwen richting de topbestuurders kan wat mij betreft geen kwaad, want op basis van vertrouwen werkt het niet. Dat is een vrijheid waar veel van dit soort bobo’s kennelijk niet goed mee kunnen omgaan. Anderzijds mag het wantrouwen richting de burger wel wat minder. Het is vreemd, als een “gewone, hardwerkende Nederlander” een fout maakt in, pak hem beet, een aanvraag voor zorgtoeslag of zijn belastingaangifte, gaat deze man/vrouw zonder pardon aan de hoogste boom. Goed, we zijn allemaal mensen en we kunnen allemaal fouten maken, die topmanager dus ook, maar als die een fout maakt kost dat miljarden en dan is er dus ineens niks aan de hand. Van mij mag het wantrouwen dus wel wat opschuiven van de gewone burger naar de bestuurders! Of, als u het woord wantrouwen te zwaar vindt: Trust, but verify!

Tsja, the agony of choice. Wèl een onderzoek starten en het risico lopen dat ook dat weer een pak geld kost? Of geen onderzoek en het risico lopen van allerlei maatschappelijk gemor dat er wel wat te verbergen zal zijn. Dat de doorgestudeerde “vrindjes” van het Old Boys Network elkaar de hand boven het hoofd houden. Dat we geregeerd worden door een soort elite-maffia, die elkaar de bal toespeelt en de burger lekker laat opdraaien voor de alsmaar hoger oplopende rekening. En ondertussen vrolijk al het gerotzooi onder het tapijt veegt (als daar nog plek is!). De minister gaat het in elk geval niet laten onderzoeken. Maar misschien doet VEB het wel, of de Ondernemingsraad van SNS-Bank, of de Ondernemingskamer. En als die het niet doen is er heel, héél misschien ergens in den lande nog wel zo’n ouderwetse, doorgewinterde onderzoeksjournalist te vinden die hier eens in wil duiken. Dat móet haast wel een goed boek opleveren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s