Oerwoudgeluiden

Door de bomen...

Beste wie dit leest,

Helaas lieten enkele voetbalsupporters (sic) zich van de week weer eens van hun slechtste kant zien. Tijdens de kwartfinale voor de KNVB-beker tussen FC Den Bosch en AZ vonden sommige fans van de thuisploeg het nodig om ieder balcontact van AZ-speler Jozy Altidore te begeleiden met apen-geluiden. Ook wel oerwoudgeluiden genoemd. Als liefhebber van het spelletje (al ben ik supporter van een andere club) ben ik een beetje boel veel allergisch voor dit soort gedoe. Naar mijn mening hoort het er allemaal niet bij! Als we dit in de ‘gewone’ maatschappij allemaal (terecht!) niet accepteren, waarom op een voetbaltribune ineens wel? Nee toch?

Ik ben altijd weer een beetje bang, ik geef het toe, voor de reacties van veel voetbalhaters op dit soort incidenten. Die roepen meteen moord en brand, vinden dat (prof)voetbal afgeschaft moet worden, omdat alle voetbalsupporters alleen maar uit zouden zijn op rottigheid, elke week voor miljoenen vernielen, het IQ zouden hebben van een uitgedroogde paardenvijg, etc. etc. Ja, het loopt wel eens uit de hand (maar niet elke week en zeker niet voor miljoenen). Ja, er zijn erbij die doorslaan als het om de liefde voor hun cluppie gaat. Ja, er zijn er die luidkeels roepen wat het beroep van de moeder van de scheidsrechter is. Maar veruit de meeste voetbalsupporters verafschuwen geweld, racistische uitlatingen en verbale provocaties. Die willen gewoon naar de wedstrijd van hun favoriete club, moedigen die luidkeels aan en hopen op een mooie pot voetbal met, natuurlijk, een overwinning. Maar geen haar op hun hoofd die eraan denkt over de schreef te gaan!

Het ‘lijdend voorwerp’ zelf, Jozy Altidore dus, liet zich niet van de wijs brengen door het ge-hoehoehoe. Sterker nog, toen de scheidsrechter het duel wilde staken, was het juist de Amerikaan die aangaf door te willen spelen. Volgens mijn bescheiden mening de enige manier om dit soort gedonder te pareren: je er niks van aantrekken, al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan, en gewoon doorgaan met voetballen. Zelfs na afloop gaf hij aan ‘alleen maar voor ze te kunnen bidden’. Respect, wat mij betreft! Overigens snap ik het geloof ik niet helemaal meer, want vrijwel alle clubs hebben inmiddels wel enkele donkere spelers rondlopen. Die moeten toch ook balen als je eigen supporters zoiets naar een donkere jongen van de tegenstander doen?

Intussen wringt de directeur van FC Den Bosch zich in allerlei bochten om de schade te beperken. Daar heeft hij alle reden toe, de club heeft nog een voorwaardelijke sanctie staan voor eerder wangedrag van de aanhang. Hij schaamde zich in elk geval kapot, en terecht. Ook de burgemeester van Den Bosch was bepaald niet gelukkig met dit stukje anti-reclame voor de stad. Hij schreef Altidore een brief met excuses en de uitnodiging om nog eens terug te komen en te zien dat de stad toch ook zoveel leuks te bieden heeft. Vanuit de politiek inmiddels de roep om wetgeving, die de scheidsrechter verplicht de wedstrijd te staken als dit soort dingen gebeurt. Volgens mij dé manier om het voor alle goedwillende, èchte supporters te verzieken. Immers, er zal altijd een groepje sukkelaars zijn, dat zodra de wedstrijd niet loopt zoals zij willen, een horde chimpansees gaat imiteren zodat het duel moet worden gestaakt. Het is nog geen 5% van het totaal, maar ze maken voor 95% kabaal en dat is zo ellendig. Ze geven het spelletje, hun club èn alle goedwillende bezoekers van voetbalwedstrijden een hele slechte naam. Ik denk echter niet dat ze daar erg wakker van liggen.

Goed, voetballen zal altijd wel een heet hangijzer blijven, waarbij sommigen zich niet kunnen gedragen en dientengevolge een hoop voetbalhaters een hele dikke stok geven om de spreekwoordelijke hond mee te slaan. Maar goed, dan schaf je het (prof)voetbal af. Wat moeten we dan gaan kijken als rechtgeaarde sportliefhebber? Wielrennen? Het heeft er alle schijn van dat slechts een handjevol coureurs daadwerkelijk koerst op de spreekwoordelijke bruine boterham met kaas. Datzelfde handjevol rijdt volledig anoniem in het peloton rond en heeft de grootste moeite om diezelfde bruine boterham te verdienen. Immers, je moet zo’n beetje van je kruin tot je teennagels vol zitten met allerlei illegale zaken om nog een koers te kunnen winnen. Met als gevolg dat (bijna) iedereen in het peloton wel eens wat neemt, want doe je het niet, dan word je simpelweg zoek gereden. Je móet wel vals spelen wil je nog in het stuk voorkomen. En al keur ik het af, dàt kan ik nog enigszins begrijpen. Dat kan ik van sommige voetbal-‘supporters’ niet zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s