Dan liever de lucht in!

vuurwerkBeste wie dit leest,

Op 19 december 2012 stemde de Tweede Kamer tegen een verbod op consumentenvuurwerk. De Partij voor de Dieren had om zo’n verbod gevraagd, omdat tijdens het traditionele vuurwerkgeweld rond de jaarwisseling omstanders, maar ook dieren, gewond kunnen raken. De Tweede Kamer ging hier echter niet in mee, al is er wel zorg over steeds zwaarder illegaal vuurwerk. “Vuurwerk afsteken is een lange traditie en mensen zien ernaar uit”, zei minister Opstelten hierover en hoe je er ook over denkt, historisch gezien valt daar geen speld tussen te krijgen.

De discussie over een verbod op consumentenvuurwerk speelt al een aantal jaren. Ik weet niet wanneer dat precies begonnen is, maar het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Net als de discussie over de vraag of Zwarte Piet discriminerend is, bijvoorbeeld. Begin 2012 bleek zelfs uit een onderzoek dat driekwart van de Nederlanders vuurwerk als bron van overlast ziet en twee op de drie zou voorstander zijn van een vuurwerkverbod. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van de GroenLinks-raadsleden Bonte (Rotterdam) en Rietveld (Den Haag). Helemaal objectief was het dus niet, al stelde het uitvoerende bureau dat ook aanhangers van andere partijen in meerderheid een eventueel vuurwerkverbod steunden.

Bonte en Rietveld zijn beide groot voorstander van zo’n vuurwerkverbod en geven ieder jaar opnieuw een voorzet, in de hoop dat iemand dat verbod nu eens snoeihard in de kruising kopt. Zij vinden dat de vuurwerktraditie niet meer in deze tijd past en gekeken moet worden naar een andere invulling daarvan, liefst de Australische. Daar zijn alleen centraal georganiseerde, professionele vuurwerkshows toegestaan. Dat zou dan ook in Nederland ingevoerd moeten worden en toegegeven, Bonte en Rietveld doen hun best.

In 2009 organiseerden zij een burgerinitiatief tegen vuurwerk en haalden 65.000 handtekeningen op. En nu, niet minder dan 3 dagen nadat de Tweede Kamer tegen een vuurwerkverbod stemde, openden beide GroenLinksers een vuurwerkmeldpunt op internet. Mensen die overlast ervaren van vuurwerk, bijvoorbeeld door knallen of kruitdampen, kunnen zich daar melden. Begin januari worden de meldingen gebundeld en aan de Tweede Kamer aangeboden. Dat lijkt mosterd na de maaltijd, zo kort nadat een verbod is weggestemd en er dus kennelijk weinig politiek draagvlak is. Je zou het echter kunnen zien als een poging om de Kamer haar beslissing na de jaarwisseling te laten heroverwegen.

De site is nu ik dit schrijf een week ‘in de lucht’ en kraakt in haar voegen. Eerst onder het gewicht van letterlijk tienduizenden meldingen, daarna ook onder diverse cyberaanvallen van (waarschijnlijk) vuurwerkvoorstanders. Opvallend is echter de steun die het meldpunt ontvangt uit de hoek van de vuurwerkhandel. Want wat blijkt: de meeste overlast wordt veroorzaakt door vuurwerkbommen en die zijn toch al illegaal. En inderdaad, soms zit je midden in de nacht rechtop in je bed, omdat het angstige vermoeden zich van je meester heeft gemaakt dat je in Syrië bent beland, in plaats van comfortabel thuis in je bed. Maar de legale vuurwerkhandel verkoopt dat soort zware spul niet en is er dus bij gebaat dat wordt aangetoond dat juist het illegale spul voor alle ellende zorgt. De insteek is weliswaar anders (ik kan me op zijn zachtst gezegd niet voorstellen dat de handel vóór een totaalverbod is), maar “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”. En zo kan het gebeuren dat verklaarde tegenstanders van consumentenvuurwerk ineens applaus krijgen van de vuurwerkhandel.

Persoonlijk ben ik niet voor een vuurwerkverbod, al steek ik zelf al vele jaren niets zwaarders meer af dan een speech zo af en toe. Dat geknal hoeft voor mij ook niet echt, maar siervuurwerk vind ik prachtig om te zien. Ik moet echter toegeven, dat vuurwerk niet best is voor het milieu en gevaarlijk kan zijn. Mensen kunnen gewond raken of voor het leven allerlei ledematen of zintuigen moeten missen en laten we eerlijk zijn, dat kost ook weer handenvol geld, soms jarenlang. Je zult mij dus niet horen beweren dat de voorstanders van een verbod geen punt hebben. Maar erg veel overlast èn gevaar wordt veroorzaakt door het veel te zware knalvuurwerk en dat is dus al verboden! Veel gewonden vallen juist door het eigenhandig geknutsel met vuurwerk. Of omdat sommige idioten kennelijk menen dat tijdens de Nieuwjaarsnacht de straten tot oorlogsgebied zijn verklaard en met vuurwerk op onschuldige omstanders beginnen te mikken. Koop je geen vuurwerk, ben je alsnog een oog kwijt..

Overigens ben je er nog niet met een verbod. In plaats daarvan zouden dan grote, professionele vuurwerkshows georganiseerd moeten worden, zoals op de Erasmusbrug in Rotterdam. Maar ja, daar moeten dan ook weer honderden politiemensen voor worden ingezet, want grote groepen mensen bij elkaar, dat wil in Nederland tegenwoordig ook nog wel eens tot narigheid leiden. Respect voor hulpverleners en gezagsdragers neemt immers zienderogen af. Ook het vuurwerk van die grote shows vervuilt. En wordt niet betaald door consumenten die er zelf voor kiezen vuurwerk te kopen, maar door de belastingbetaler. Wilt u geen geld uitgeven aan vuurwerk, blijkt u het indirect alsnog gekocht te hebben via uw belastingcenten. En zal het grote groepen baldadige jongeren ervan weerhouden vernielingen te plegen en evengoed zwaar, illegaal vuurwerk in uw portiek te smijten? Ik vrees van niet..

Heeft het meldpunt dan nog wel nut? Ja, dat denk ik wel. Mensen die echt last hebben van vuurwerk kunnen hun ei kwijt, zullen zich gehoord voelen en de mensen die van nature geneigd zijn te klagen ook. Die laatste categorie wordt zelfs door de initiatiefnemers van het meldpunt ingecalculeerd, ongeveer 15% zeggen zij. Je hebt nu eenmaal mensen die over van alles en nog wat alleen maar willen klagen. U wilt niet weten hoe er door allerlei toetsenbordhelden op internetfora gemekkerd wordt over zoiets onschuldigs als een Top 2000 op de radio. Ook na de jaarwisseling zal de discussie over vuurwerk nog wel even voortduren, afhankelijk van hoe roerig de Nieuwjaarsnacht verloopt. Maar veel langer houdbaar dan de periode waarin we elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen is het onderwerp niet. Tot begin december de eerste vuurwerkbommen weer afgaan natuurlijk. Dus of dankzij het meldpunt echt iets gaat veranderen in de vuurwerktraditie met Oud en Nieuw?

Mocht ik u niet meer zien of spreken, dan wens ik u een bijzonder fijne jaarwisseling!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s