Haha, gefopt!

603260_137046909783480_773036771_nBeste wie dit leest,

We zijn mooi gefopt met zijn allen. In het ootje genomen en in de maling, in de veiling en bij de neus ook. Voor de gek gehouden en ook voor het lapje. Om de tuin geleid. In de luren gelegd. Te slim af geweest. Te kakken gezet. Op het verkeerde been gezet en het bos in gestuurd. Ze namen ons tuk en hadden ons er mooi tussen. Wie? Nou, de Maya’s natuurlijk!

Toegegeven, zelf hebben ze niet erg genoten van die practical joke. Immers, bij mijn beste weten vernemen we al een aardige poos vrij weinig meer van de Maya’s zelf. Maar op basis van een kalender, die dit oude Indiaanse volk had opgesteld, zou de wereld eind 2012 vergaan. Meer bepaald: 21 december 2012. En aangezien de Maya’s al heel lang geleden een zeer hoogstaande cultuur hadden en dus bepaald niet achterlijk waren, was dat toch iets om rekening mee te houden. Het is echter 22 december 2012 als ik dit zit te typen en ja, als de wereld vergaan was, dan had ik dat natuurlijk niet meer gekund.

Het was een mooie hype. Er is een heleboel over geschreven en gefilosofeerd. Een dorp in Frankrijk, gelegen naast een berg waar aliens een select gezelschap ‘humans’ zou redden, heeft een tijdlang behoorlijk op zijn kop gestaan. Een spectaculaire film is erover gemaakt, met hele mooie special effects. Met andere woorden, hoewel lang niet iedereen de ondergang ook daadwerkelijk serieus nam, is er een hoop over geboomd, hebben we er een heleboel grappen over gemaakt en hebben sommigen er een leuke grijpstuiver aan verdiend. Zeker de laatste dagen was het toch wel redelijk trending topic en op veel plaatsen was het een leuke reden voor twee feestjes. Eerst één omdat het toch onze laatste avond op deze aarde was en de dag erna nog één omdat we het kennelijk overleefd hadden. Mooi toch?

Toch waren er ook mensen die zich serieus op het einde van de wereld hadden voorbereid, met soms ernstige gevolgen. De zgn. Doomsday Preppers, die vooral in de VS te vinden zijn, bereiden zich in alle ernst voor op de ondergang van onze wereld. Of dat nu op 21 december had moeten gebeuren of op een ander moment en ongeacht op welke manier. Dat hoeft overigens niet het daadwerkelijk fysiek vergaan van de wereld te betekenen: het kan ook de totale inéénstorting betekenen van de samenleving zoals wij die kennen. Bijvoorbeeld door een ramp, een kernoorlog of het compleet uitvallen van alle technologie (ook daar zijn al zat films, documentaires en series over gemaakt en er zitten een paar goeie tussen.) De moeder van de knul die het nodig vond om op een basisschool in Newton 26 mensen dood te schieten, onder wie 20 kinderen, was een Doomsday Prepper en dat geeft te denken. Zit er bij deze mensen gewoon een steekje los waar verder niemand last van heeft, of kunnen zij daadwerkelijk een bedreiging vormen voor hun omgeving?

Nu zijn verhalen over de ondergang van de wereld van alle tijden. In vele religies spreken heilige schriften erover, al noemt voorzover ik weet geen enkel boek een specifieke datum. Diverse pausen hebben voorspellingen gedaan (ook het jaar 1000 zouden we bijvoorbeeld met zijn allen niet halen), Nostradamus heeft het erover en weet ik hoeveel sectes voorspellen met enige regelmaat dat het einde nu toch echt nabij is. Wetenschappers hebben er ook een handje van: de Millennium Bug bijvoorbeeld zou in de Nieuwjaarsnacht van 2000 alle computertechnologie volledig over de kling jagen en ons in één klap tientallen of zelfs honderden jaren terugslingeren in de tijd. Tot op heden hebben zij steeds ongelijk gehad. Ook de Maya’s, al weet niemand zeker of het einde van de Maya-kalender ook daadwerkelijk het einde der tijden had moeten aangeven. Immers, uw eigen kalender houdt er over anderhalve week ook mee op en wees eerlijk: houdt u rekening met de ondergang van onze aarde? Nee, hooguit met een stevige kater na een iets te heftig gevierde Oudejaarsavond en voor de rest hebt u gewoon een nieuwe kalender aangeschaft. Met 2013 erop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s