Staat het ons straks aan de lippen?

Qatar, rond 2100 na Chr.

Beste wie dit leest,

De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht, althans, dat las ik van de week. Want de aarde warmt sneller op dan verwacht, waardoor de poolkappen dus een stuk rapper smelten. In de laatste 10 jaar zelfs twee keer zo snel als in het decennium daarvoor. In een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters zegt één van de auteurs, Stefan Rahmstorf, dat de opwarming van de aarde niet vertraagd is en ook niet achterloopt op de voorspellingen. Zo, daar kunnen onze vaderlandse Spoorwegen een voorbeeld aan nemen.

In Qatar begon afgelopen maandag de 18e VN-klimaatconferentie en dat is dan wel weer een grappige locatie. Tenminste, als je het wilt hebben over een overvloed aan nattigheid. Want daar hebben ze in Qatar volgens mij dan weer een tekort aan, maar ik kan het mis hebben. Misschien is dat overigens binnen redelijk afzienbare tijd geschiedenis. Als de auteurs van eerder genoemd artikel gelijk hebben, stijgt de zeespiegel namelijk een halve tot een hele meter deze eeuw. En da’s maar liefst 60 procent meer dan de cijfers waar de VN zelf vanuit gaan. Wie weet valt er in de nabije toekomst in Qatar en omstreken een leuk handeltje op te zetten in rubberen kaplaarzen. Of opblaasboten. Hengels en toebehoren. Snorkels.

Toch blijft het vreemd. Deskundigen blijven elkaar tegenspreken in kwesties als deze. De één zegt, dat de zeespiegel stijgt met rasse schreden. En dat dat te maken heeft met alles wat de mens op aarde allemaal uitspookt. Met alle rampzalige gevolgen van dien, dus. De ander zegt, dat er niks aan de hand is en dat àls het water al enigszins omhoog komt, dat een heel gewoon natuurverschijnsel is. Niks invloed van de vervuilende mens, gewoon heel natuurlijke klimatologische veranderingen. En die kent onze moederplaneet al zolang als zij bestaat. Niets bijzonders dus. Geen paniek mensen, niets te zien, gewoon doorlopen.

Het lijkt de hele discussie rond Griekenland wel. Iedereen weet wat het probleem is, dat wel. Overigens is zelfs dàt hier dus nog maar de vraag. Want is er wel een probleem? Als de aarde niet opwarmt en de zeespiegel niet stijgt, dan niet, natuurlijk…. Maar als het om de oplossing gaat, rollen de jongens en meisjes die ervoor doorgeleerd hebben bij wijze van spreken vechtend over de grond. Hoe moet ik als leek hier dan chocola van maken? Ik zou het dus best fijn vinden als men het er in elk geval over eens werd òf we een probleem hebben. Als we dat alvast helder kunnen krijgen, dan weet deze jongen in elk geval of hij op zoek moet naar zijn kaplaarzen……

Advertenties

Een gedachte over “Staat het ons straks aan de lippen?

 1. Ik ben benieuwd hoe de geleerden denken over de vulkanische activiteit, die mogen we toch zeker niet vergeten.
  IJsland groeit elk jaar een stukje bijvoorbeeld doordat de platen uit elkaar bewegen.
  De westman eilanden zijn ontstaan door vulkanisme, in 1963 ontstond Surtsey, of laatst de uitbarsting bij La Palma die maandenlang duurde en waarbij veel lava uitgestoten is.
  Het vele water dat door de groei van het eiland welke in het kratermeer ontstaan is richting zee vloeit.
  Er zijn volgens mij meer dan voldoende gebeurtenissen waar we niet eens weet van hebben, Tonga is ook een zeer actief vulkanisch gebied.
  Op youtube is een prachtige opname te vinden die mensen gemaakt hebben terwijl er een uitbarsting plaatsvond en zorgde voor een mooi schouwspel op het water.
  IJs heeft een groter volume dan water (9 procent) bovendien bevind het grootste deel van het ijs zich onder het wateroppervlak, of de zeespiegel nou zoveel zou stijgen, ik ben toch wat sceptisch.
  Maargoed ik ben een leek als het op wetenschap aankomt, het weer kan ook soms vreemd zijn.
  Terwijl we hier in het begin van het jaar extreme koude hadden, zeiden ze in Canada dat Europa de winter mocht houden, daar was de winter buitengewoon zacht voor canadese begrippen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s