Een lans voor een diender

Beste wie dit leest,

De politie is de laatste tijd weer flink in het nieuws. Wat mij het eerste opviel de afgelopen week, was het nieuwsbericht, dat een steekproef had aangetoond, dat een flink aantal politiemensen in de schulden zit. En dat dat waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg is. Nu heeft de Centrale Raad van Beroep afgelopen september bepaald, dat agenten, die structureel in de schulden zitten mogen worden ontslagen. Sterker nog, eigenlijk zouden moeten worden ontslagen omdat ze een veiligheidsrisico vormen. Immers, een diender met schulden, die is chantabel, of liever gezegd, zou dat kunnen worden. Zeker als zo’n diender bijzondere bevoegdheden heeft of toegang heeft tot gevoelige informatie. Niets menselijks is immers ook een politiebeambte vreemd en hoe verleidelijk zou het niet kunnen zijn om even een oogje dicht te knijpen of informatie door te sluizen als je daarmee je financiële problemen kunt terugdringen?

Hoewel ik deze redenatie best kan volgen, krabbelde ik mij toch even op het achterhoofd. Want, zo vroeg ik mij in alle onschuld af, hoe komt het dat juist bij de Hermandad zoveel mensen in financiële problemen zitten? Verdient het zo slecht bij de politie? Een beetje googelen leert al gauw, dat het salaris van een politieman of –vrouw niet echt een vetpot is. NRC Next deed begin dit jaar een onderzoek n.a.v. de claim van minister Opstelten, dat de ‘gemiddelde agent’ anderhalf keer modaal verdient. Rond de 50k bruto per jaar dus. Overigens was deze bewering van de minister niet te checken. Die anderhalf keer modaal zal naar alle waarschijnlijkheid meer weggelegd zijn voor leidinggevenden, specialisten en politiemensen met veel dienstjaren. Het valt echter aan te nemen, dat de gemiddelde ‘straatagent’ met aanzienlijk minder thuiskomt aan het einde van de maand, getuige de reacties bij het artikel. Voor wie het hele verhaal wil lezen, dat staat hier.

Mede omdat deze bewering zo lastig te controleren is, wil en kan ik hier niet echt iets over zeggen. Toch wil ik het hier opnemen voor al die dames en heren bij de politie. Velen van hen bevinden zich namelijk in de frontlinie van onze samenleving. Is er iets aan de hand, de politie moet erop af. Rellen, demonstraties, voetbalvandalen, het zijn de politiemensen die zich, om de burger te beschermen, mogen laten bekogelen met stenen, molotovcocktails en straatmeubilair en een einde moeten maken aan de ongeregeldheden. Ongelukken, berovingen, overvallen, handgemeen met bijbehorende snij-, schaaf-, steek- en schotwonden? Het is de taak van de politie om erop af te gaan en orde op zaken te stellen, desnoods door zich in het strijdgewoel te mengen. Gebonden door allerlei regels en instructies, die hun ‘tegenstanders’ op geen enkele manier beperken, wat de strijd soms behoorlijk ongelijk maakt. De burger vertrouwt dus op de politie als het erom gaat de orde te handhaven en de misdaad te bestrijden. Een gevaarlijke, maar nobele taak, dat zeker.

Maar of oom agent (M/V) daar populairder van wordt, dat weet ik niet hoor. Diezelfde burger mort namelijk flink over ‘burgertje pesten’ bij iedere snelheids- of andere verkeerscontrole, om maar even iets te noemen. Toegegeven, ook ik was niet blij toen enkele weken geleden een envelop van het Justitieel Incassobureau op mijn mat plofte. Voor een verkeersovertreding, die ik me absoluut niet kan herinneren en waarvan ik het zelfs enigszins waag te betwijfelen of ik hem wel begaan heb. Dat laatste zullen mensen die mij een beetje kennen wel onderschrijven: ik hou mij doorgaans zó strikt aan het verkeersreglement, dat ik door sommigen als ronduit saai wordt bestempeld. Maar dit terzijde, we hadden het over de politie tenslotte. De politie, die er volgens ‘het publiek’, nooit is als je ze nodig hebt, te weinig zaken oplost en niet hard genoeg optreedt. En ogenblikkelijk de Zwarte Piet krijgt toegespeeld als men dat eens een keer wel doet. Wie bovendien regelmatig programma’s als Wegmisbruikers bekijkt, kan niet ontkennen dat de Sterke Arm met wel bijzonder weinig respect bejegenen als deze hen aanspreekt op hun roekeloze, gevaarlijke of soms zelfs ronduit asociale gedrag.

Mag ik vanaf deze plaats dan een keer een lans breken voor deze mensen? Want dat zijn het, ook al roept hun uniform misschien soms minachting of zelfs agressie op. Zoals ieder mens maken ze fouten en uitgerekend zij komen in zo’n geval breeduit in de media te staan. Maar als we een geordende en vooral veilige samenleving willen, hebben we de politie keihard nodig. Of we dat nou willen of niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s