Ontslagrecht en dat soort dingen.

Beste wie dit leest,

Toegegeven, ik ben geen econoom. Maar helemaal begrijpen doe ik het niet. Sterker nog, het baart mij zorgen. Ja, ik weet, het is crisis, de media laten het niet na dat in onze hoofden te heien. En ook politiek Den Haag laat zich niet onbetuigd. Ja, we moeten inleveren. Ja, het worden magere jaren. Maar we gaan sterker èn socialer uit de crisis komen. Dat laatste hoop ik van ganser harte, want dat kunnen we wel gebruiken.

Alleen al deze ochtend lees ik een aantal verontrustende berichten als het om werkgelegenheid gaat. Niet alleen vanochtend trouwens, maar juist die berichten hebben mij wel getriggerd.Om te beginnen verwachten advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht weinig goeds van de versoepeling van het ontslagrecht. Allereerst lijkt me dat logisch, want dat houdt in: minder werk voor advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht. De kantonrechter hoeft immers bij ontslag straks niet meer ingeschakeld te worden, dat wordt straks bij het UWV geregeld, zodoende. Nu verwacht ik zelf ook weinig goeds van een versoepeld ontslagrecht. Eén van de voornaamste redenen voor die versoepeling is, als ik het allemaal goed onthouden heb, dat voor werkgevers de drempel om personeel aan te nemen wordt verlaagd. Want, zo redeneert men, als een werkgever in geval van nood relatief makkelijk weer van dat personeel af kan, zal deze eerder geneigd zijn mensen in dienst te nemen. Ik vrees dat dat iets te optimistisch gedacht is.  Misschien ben ik een zwartkijker, maar ik heb zo’n vermoeden, dat werkgevers de regeling voornamelijk zullen (moeten) gebruiken om al dan niet overtollige werknemers te ontslaan. Werknemers die zij nu al in dienst hebben, wel te verstaan….

En dat loopt straks allemaal via het UWV? Ik heb zelf gelukkig (nog) geen ervaring met die club, mijn dochter echter wel en die wordt er niet vrolijk van. “Welkom bij het leed dat UWV heet”, hoorde ik laatst iemand zeggen. Ik ga er zonder meer vanuit, dat deze mensen hun best doen, daar gaat het niet om. Als ik echter mijn dochter zo hoor, lezen ze niet wat je ze stuurt en luisteren ze niet naar wat je zegt. Voorbeeldje: zij kwam een maand terug zonder werk te zitten en vroeg een ww-uitkering aan. Die werd per kerende post afgewezen, omdat ze in Turkije gewerkt had. Met gezwinde spoed diende zij een bezwaarschrift in; ze had gewerkt voor een Nederlandse werkgever en belastingen èn premies waren keurig netjes in Nederland afgedragen. Wederom per kerende post een brief: u wordt binnen 2 weken teruggebeld. Niet dus. Dat hoef jij als uitkeringsgerechtigde niet te proberen, want ze dreigen meteen met “gevolgen voor uw uitkering”! Maar het UWV had een goed excuus, zeiden ze toen mijn oogappel zelf maar eens belde: ze hadden het zo druk! Dat geloof ik best, want het regent massaontslagen en faillissementen (een kwart meer faillissementen, alleen al in oktober) en ja, die mensen vragen allemaal een uitkering aan. Dus dat belooft nog wat als ze dit er ook bij moeten gaan doen. Tot slot werd haar bezwaarschrift puntsgewijs doorgenomen, alles met redenen omkleed. Maar dan de laatste vraag: “Waarom heb je een bezwaarschrift ingediend?”. Ik zou er bijna een ‘van Gaaltje’ uit gooien….

Daarnaast wordt, in tijden van massaontslagen en faillissementen dus, de WW-duur ingeperkt, althans dat staat in het nieuwe regeerakkoord. Maximaal 2 jaar WW en al na een jaar zit je op bijstandsniveau. Bovendien bouw je vanaf 1 juli 2014 steeds minder snel WW-rechter op. Per gewerkt jaar 1 maand WW, om precies te zijn en na 10 jaar wordt dat zelfs maar een halve maand. Iemand die op zijn 25e gaat werken heeft pas op zijn vroegst op zijn 63e voldoende arbeidsverleden opgebouwd voor de volle 2 jaar WW. Waarvan het laatste jaar dus op bijstandsniveau. Ik begrijp best dat je een financiële prikkel in wilt bouwen om mensen te stimuleren snel weer aan de slag te gaan. En volgens velen is er nog werk genoeg, als je maar goed zoekt. Ik hoop het van harte, want dat soort positieve zaken hebben we hard nodig! Maar het tempo waarin de sociale zekerheid nu wordt versoberd vind ik evengoed wel zorgwekkend….

Nog zoiets: al enige jaren woedt er een discussie over langer doorwerken, AOW- en pensioenleeftijd en ga zo maar even verder. Dringend nodig, niet alleen om de pensioenfondsen te ontzien en de uitgaven aan AOW te drukken, maar vooral ook omdat er grote personeelstekorten dreigen. “We zullen over enkele jaren van gekkigheid niet meer weten waar we het personeel vandaan moeten halen!”. Tsja, ik help het je hopen. Met een half miljoen mensen “in-between-jobs”, een aantal dat bovendien met rasse schreden toeneemt, vraag ik me echter af of je daar dat personeelstekort niet grotendeels mee kunt bestrijden. Goed, niet alles zal netjes passen, ik hoorde laatst van ICT-bedrijven die hun vacatures niet vervuld kregen, ondanks deze aantallen werkzoekenden. Dit omdat juist die specifieke ICT-ers niet zonder werk zaten. Maar in grote lijnen moet je daar toch iets mee kunnen doen?

En dan nog iets: toen ik in 1981 van het VWO hobbelde, was er ook een behoorlijke (jeugd)werkloosheid. Door het instellen van de VUT werd toen bevorderd, dat oudere werknemers vervroegd de arbeidsmarkt verlieten ten faveure van jongeren, die die arbeidsplaatsen konden opvullen. Misschien mep ik de plank flink mis, maar zo heel erg anders lijken de omstandigheden mij toch niet te zijn. En nu moeten we ineens niet vervroegd uittreden om de jeugd aan het werk te helpen, maar allemaal langer doorwerken, tot 67 en misschien nog wel ouder. Om de AOW en de pensioenfondsen uit de problemen te helpen. Ja, dat is ook nodig, ik weet het. Maar toch heb ik het idee dat het ergens wringt. Om de één of andere reden vind ik het niet logisch.

Misschien is het allemaal wel dringend nodig. Ik kan me alleen zo voorstellen, dat mensen, juist in tijden als deze, vol economische rampspoed, gebaat zouden zijn bij een positieve boodschap. Maar ja, ook dat zal weer betaald moeten worden en waarvan? Zoals ik aan het begin al zei: ik ben geen econoom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s