And the winner is………..

Freudiaanse spelfout…

Beste wie dit leest,

De laatste dagen stonden ook hier de media bol van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en nu de uitslag dan vaststaat, was het vanmorgen het enige item op het Ontbijtnieuws. Obama was, als ik diezelfde media mag geloven, in Europa topfavoriet. Niet dat we hier ineens mochten stemmen, maar als het aan 90% van de geënquêteerde Europeanen lag, bleef Barack de komende 4 jaar lekker op hetzelfde adres wonen. En om eerlijk te zijn leek mij dat ook niet zo’n slecht idee. Maar ja, wij Europeanen gaan daar natuurlijk niet over…. In het land waar ze er wèl over gaan, de States dus, lag dat toch wat anders. In de dagen voor de verkiezingen tekende zich een nek-aan-nek race af tussen Democraat Obama en zijn Republikeinse rivaal Romney. Die laatste had een flinke achterstand goedgemaakt en zodoende werd het ineens toch nog billenknijpen in het Democratische kamp èn dus ook in andere delen van de wereld.

Eerlijk gezegd ben ik op zich niet zo’n volger van Amerikaanse politiek. Ik ben nog nooit in de Ustated Nights geweest. Ik ken wel een paar Amerikanen, aardige mensen doorgaans, maar ik ben nog lang niet zover dat Wouter Kurpershoek dankzij mij het vak uit kan. Misschien is dat ook wel de reden dat ik het kiesgedrag van met name veel Republikeinen totaal niet kan plaatsen. Ik heb de afgelopen tijd, uit pure hobby, wel wat tijd doorgebracht op allerlei discussiefora op het internet. Daar kom je dan ook in contact met Amerikanen uit beide kampen en aangezien ik van nature best nieuws- en leergierig ben, heb ik mij daar eens tussen geworpen. Voornamelijk als lezer, dat wel, het ging tenslotte om beeldvorming. Maar soms was het wel eens leuk om, met een typisch Nederlandse kijk op de zaak, een knuppel het hoenderhok binnen te slingeren. Dat leverde niet zelden amusante discussies op.

Wat me heel erg opviel, was dat veel Republikeinen hardnekkig op Romney bleven stemmen, terwijl ze juist reuze gebaat waren bij de politieke ideeën van Obama. Zo zouden velen aanzienlijk meer gemak dan last hebben van Obamacare, maar waren ze er toch mordicus tegen, want “socialistisch”. Om maar wat te noemen. Hetzelfde geldt voor veel van die belastingplannen. Ik herinner me een filmpje op YouTube, waarin een hele gewone Amerikaanse dame door een tv-station gefilmd was tijdens een Republikeinse verkiezingsbijeenkomst. Zij hield een vurig pleidooi tegen de plannen van Obama. Later werd zij voor de camera geïnterviewd, zeer vriendelijk allemaal en eigenlijk best objectief. Eén voor één haalden de interviewers haar argumenten onderuit. Niet zozeer omdat die niet zouden kloppen, maar omdat ze, als ze even nadacht, zou inzien dat ze juist veel profijt van Obama’s maatregelen zou hebben.

Voorbeeldje: “Obama wil de belastingen verhogen!”. De interviewer beaamde dat, maar dat was voor inkomens boven de 250.000 dollar. “Of hebt u misschien zo’n inkomen, mevrouw?” Eh, nee, dat had die mevrouw bijlange niet, sterker nog, ze zou mìnder belasting gaan betalen! Maar toch bleef ze heftig sputteren en zonder enige verdere onderbouwing stamelen dat ze het niet eens was met deze belastingverhoging. En zo ging het op nog een aantal punten. De dame in kwestie voelde zich weliswaar zichtbaar in het nauw gedreven, maar hield voet bij stuk. “Custer’s last stand” was er niks bij. Ik heb trouwens nog even gezocht naar het linkje naar dit filmpje, maar helaas, u moet hem even tegoed houden van mij.

Goed, veel Republikeinen stemmen kennelijk niet met hun portemonnee. Waarmee dan wel? Nou, dat werd me wat duidelijker toen ik me op die fora ging begeven. Ten eerste is Romney een diep gelovig Christen. Mormoon, zelfs. Dus snijdt hij veel Christelijke thema’s aan. In een land waar het geloof en de kerk nog steeds heel belangrijk zijn in het dagelijks leven van veel Amerikanen scoor je daar wel punten mee. Het traditionele gezin bijvoorbeeld, m.a.w. tegen alles wat maar enigszins met homo’s te maken had.  Ik heb diverse posts gelezen op discussiefora van mensen, die zonder blikken of blozen toegaven op Romney te stemmen, omdat ze het niet zo op homo’s hadden. Romney had wel eens hardop nagedacht over een wet, die het “Good Christian” werkgevers mogelijk moest maken werknemers te onslaan, enkel en alleen omdat ze homo dan wel lesbisch zijn…. Hij vond in elk geval dat het wel jammer was dat zo’n wet nog niet bestond. Dan was er nog iemand die het wel een goed idee vond homo’s (M/V) in een soort reservaat te plaatsen. Hek eromheen en klaar. Aangezien homo’s en lesbiennes zich niet kunnen voortplanten zouden ze na verloop van tijd verdwijnen…. (en waar komen déze homo’s dan vandaan, lampje?)

Vervolgens moest er strengere abortuswetgeving komen! De uitglijders, die Romney, zijn running mate en ook zijn Republikeinse tegenstrevers in de voorverkiezingen maakten als het gaat over abortus, zijn nu al legendarisch. Vrouwen zouden niet zwanger kunnen raken van een verkrachting. Tragisch, als zo’n meisje zwanger blijkt te zijn na een verkrachting, maar het is God’s wil! Als het niet zo triest was, zou je erom kunnen lachen. En dan natuurlijk die eerder genoemde Obamacare en zijn belastingpolitiek. Obama zou Amerika veranderen in een communistisch land…. En toch wezen de exit polls uit, dat bij ruim de helft van de stemmers de economie toch wel erg belangrijk was. Op zichzelf ook weer vreemd: mijn indruk is, dat Amerikanen het niet zo hebben op bemoeienis van de (Federale) overheid op hun dagelijks leven. Maar als het dan niet zo lekker gaat met de economie, verwachten ze van diezelfde overheid wel een oplossing….

Goed, ik pretendeer absoluut niet dat ik verstand heb van dit hele gebeuren, maar eerlijk gezegd ben ik blij dat Obama nog 4 jaar mag blijven zitten. Van Romney hadden met name de armen (zowel blank als zwart) en ook de werkende middengroepen niet zo heel veel te verwachten. Met Romney in The White House zag ik qua buitenlandse politiek alweer een voortzetting van het beleid van George W. Bush. Een gewapend conflict met Iran zou, denk ik, niet bepaald denkbeeldig geweest zijn. Om nog maar te zwijgen van de sponsoren van Romney: Goldman Sachs, JP Morgan, need I say more….. Zijn opmerking, dat 47% van de Amerikanen teert op de overheid (te lui om uit hun ogen te kijken, zeg maar), doet mij ook het ergste vrezen.

Ik heb geen idee of Obama echt zoveel beter is. Laat ik het er voorlopig maar op houden dat je weet wat je hebt en niet weet wat je krijgt. Misschien is hij het minste van 2 kwaden. Eén ding vind ik wel leuk aan Obama: hij nodigt regelmatig artiesten uit om in het Witte Huis op te komen treden. Hij houdt dus van goeie muziek! Waar Romney van houdt? Wel……..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s